„Игла испод прага“ одушевила Београд

Дуго очекивани филм првенац редитеља и сценаристе Ивана Мариновића „Игла испод прага“, имао је београдску премијеру у понедељак, у Центру „Сава“.

Публика је дуготрајним аплаузом и овацијама на крају пројекције поздравила екипу коју чине глумци Никола Ристановски, Леон Лучев, Љубомир Бандовић, Драгана Дабовић, те Сека Саблић и Богдан Диклић које је овај филм спојио након више од 30 година.

Црногорско-српска копродукција Игла испод прага, након светске премијере у Сарајеву и турнеје по различитим континентима и многих позитивних критика, након Центра „Сава“ коначно стиже и у домаће биоскопе. Биоскопска публика филм ће моћи погледати од четвртка.

Игла испод прага, за коју је Иван Мариновић писао и сценарио, прича је о становницима малог села на полуострву који су на прагу да продају велику земљу и тиме решавају све своје проблеме.

Једина препрека на њиховом путу је тврдоглави поп Петар (Никола Ристановски) који одбија да прода свој део. Поред лукавих сељана који му свакодневно загорчавају живот, Петар мора да се суочи и са деменцијом своје мајке (Јелисавета Сека Саблић), заљубљеношћу опседнуте Маре (Драгана Дабовић), бунтовништвом сина тинејџера и сталним преиспитивањем сопствене вере.

Након што се Петру коначно смучи да и даље окреће други образ настаје надреални хаос после којег нико у селу неће остати исти.

Ово је прича о менталитету, о борби између традиционалног и модерног, о људскости с једне и бахатости са друге стране. Светска филмска критика је до сада била једногласна у ставу да је Мариновић испричао причу о малом човеку са великим проблемима и то тако да је овај филм у могућности и да вас насмеје и да вас растужи.

Престижни Холивуд репортер тако наводи да „Мариновић погађа здраву равнотежу између горке комедије и натуралистичке драме, углавном избегавајући грубе карикатуре и претеране емоције које су често карактеристика филмова који стижу са Балкана“, истичући да је филм „посластица за љубитеље црног хумора“.

Филму је недавно припала и награда на „Босфорског филмског фестивала“ у Истанбулу, где је Златни делфин - награду за најбољег глумца добио Никола Ристановски.

Игла испод прага снимана је у величанственом амбијенту Луштице и Боке Которске уз подршку Министарства културе Црне Горе и Филмског Центра Србије. Снимање филма помогли су и "Lustica Bay" и Туристичка организација Херцег Новог.

Глумачку екипу предводи награђени Никола Ристановски, а поред њега играју Јелисавета Сека Саблић, Љубомир Бандовић, Богдан Диклић, Леон Лучев и многи други. Фотографију потписује Ђорђе Арамбашић. Сви они допинели су да естетика Мариновићевог филма подсећа на старе италијанске филмове, али и на радове Живка Николића.

Филм је и црногорски кандидат за Оскарa у 2016. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи