„Ослобођење Скопља“ Радета и Данила Шербеџије македонски кандидат за Оскара

Хрватско-финско-македонска копродукција у режији Радета и Данила Шербеџије, остварење „Ослобођење Скопља“ приказано је на посебној пројекцији у Лос Анђелесу, уочи номинација за Оскара у категорији најбољег страног филма.

Пројекција филма одржана је уочи самог гласања за ужи избор од девет филмова, на којем Ослобођење Скопља учествује као македонски кандидат у номинацијама за Оскара.

Ово остварење је познатом глумцу Радету Шербеџији први редитељски ангажман и са њим конкурише за Оскара. Након пројекције филма одговарао је на питања публике.

Филм Ослобођене Скопља је рађен по позоришној драми Душана Јовановића, о пропадању једне породице у Другом светском рату, где је у средишту пажње дечак који живи с мајком под немачком окупацијом, док му се отац бори у партизанима, а мајка у жељи да спасе породицу ступа у блиску везу са немачким официром код кога је запослена.

Премијерно приказан на овогодишњем Пулском филмском фестивалу, филм чију режију потписују Данило и Раде Шербеџија учествовао је на Сарајево филм фестивалу, Међународном филмском фестивалу у Хелсинкију и на филмском фестивалу у Братислави.

Уз Радета Шербеџију глуме фински глумац Мико Ноусиаинен, Луција Шербеџија, Силвија Стојановска и у дебитантској улози Давид Тодосовски.

Осим Ослобођења Скопља, на 89. додели Оскара у категорији за признање за остварење ван енглеског говорног подручја, номиновани су и грузијски дугометражни кандидат Кућа других режисерке Русудан Глурјидзе, румунски филм Сијера Невада Kристија Пуиуа, исландски Врапци Рунара Рунарсона.

Са простора бивше Југославије номиновани су Дневник машиновође Милоша Радовића и Лазара Ристовског, словеначки документарно-играни филм Хјустон, имамо проблем! Жиге Вирца, а хрватски кандидат је дугометражни играни филм С оне стране Зринка Огресте.

Свечана додела Оскара одржава се 26. фебруара у Лос Анђелесу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи