Новитети на десетом „Белдоксу“

Јубиларно десето издање Међународног фестивала документарног филма „Белдокс“, које ће бити одржано од 8. до 15. маја наредне године, обележиће многобројни новитети и филмска остварења савремене документаристике.

Једна од новина јесте „Белдокс маркет“, кофинансиран средствима програма Европске уније „Креативна Европа“, чиме ће „Белдокс“ постати место на коме ће професионалци у тој области једном годишње бити у прилици да се упознају са потенцијалном потражњом у региону, и са свим актуелностима када у питању је документарни филм.

„Белдокс“ расписује и конкурс за домаће и стране филмове, који ће премијерно бити приказани на фестивалу.

У домаћој селекцији ће се тражити српске премијере дугометражних документараца, а у међународном програму европске премијере, те ће фокус управо бити на остварењима кинематографије старог континента.

С друге стране, „Белдокс“ ће за међународни такмичарски програм обезбедити ексклузивни жири. Довешће новинаре значајних европских часописа, како би управо из Београда слали текстове о квалитетима нових остварења, а биће обезбеђена и новчана награда, чиме ће „Белдокс“ учврстити своју позицију на међународној мапи најзначајнијих европских филмских фестивала документаристике.

Што се самих наслова тиче, засад је сигурно да ће на десетом „Белдоксу“ бити приказан филм Ингрид Бергман о једној од најславнијих европских глумица свих времена, награђен на прошлогодишњем Канском филмском фестивалу.

Ту је и награђивано остварење Мr. Gaga о уметничком директору плесне трупе „Батшева“, који је међу највише награђиваним и најзначајнијим кореографима на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи