Читај ми!

Фасбиндеров опус у Југословенској кинотеци

Гете институт у Београду, у сарадњи с Југословенском кинотеком, приређује ретроспективу филмова једног од највећих немачких и европских редитеља Рајнера Вернера Фасбиндера. До 22. новембра биће приказано десет филмова.

За неке је био одважан и генијалан редитељ, за друге проблематичан аутор кича. Истовремено вољен и оспораван, Фасбиндер би, да је жив, ове године прославио 70. рођендан.

Са више од 40 филмова снимљених током само 13 година био је не само најутицајнији већ и најпродуктивнији немачки аутор који је трајно обележио седамдесете године прошлог века, а пре свега послератни немачки филм.

Радикалан и лични начин приповедања о друштву, прожимање политичке и приватне сфере – заједнички су именитељ за дела у његовом опусу.

„Фасбиндерови филмови и данас делују савремено. Зато га доживљавам као савременика. Био је узор многима, утицао је на европски филм. У политичком и социјалном смислу, његова остварења и данас су важна. Правио је велика дела у холивудском стилу, а био је и авангардан, провокативан. Београдском ретроспективом желимо да покажемо све слојеве његовог стваралаштва“, каже Матијас Милер Вифериг, директор Гете института у Београду.

Документарац Фасбиндер, који је ове године на Берлинском фестивалу приказан као посвета славном редитељу, отвориће београдску ретроспективу.

На програму су и култни наслови Брак Марије Браун, Лили Марлен, Лола, Чежња Веронике Фос и његов последњи снимљен филм Керел.

У једном интервјуу је рекао: „Култури је потребно нешто као ја. Мит који Фасбиндерову смрт описује као завршетак једне ере немачког филма није у потпуности неоснован“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи