Читај ми!

„Слободна зона“, актуелне теме из другачијег угла

На 11. филмском фестивалу „Слободна зона“, који је свечано почео синоћ у Сава центру, данас се настављају пројекције у Дворани културног центра Београда, Дому омладине и у Кинотеци. До 10. новембра биће приказано укупно 25 ангажованих документарних и играних филмова.

Рајко Петровић, селектор и директор „Слободне зоне“, рекао је у Дневнику РТС-а да је концепт фестивала такав да у Београду, а већ три годину у Нишу и Новом Саду, публици понуди филмове који у фокус стављају јако важне теме за грађане Србије, региона и света.

„Мотив свих нас запослених јесте да донесемо филмове који се баве овим темама и где често публика у Србији може да се препозна у одређеним ситуацијама“, истакао је Петровић.

На питање да ли од таквих филмова може да се очекује да се нешто промени, селектор фестивала каже да је тако нешто тешко очекивати и да не треба стављати бреме одговорности на ауторе филмова, али често таква остварења могу да покрену јавне расправе о одређеним темама што даје добар основ за даље деловање.

„Оно што је такође важно јесте што публика има прилику да се након пројекција упозна са ауторима и, ако жели, пита их шта их занима“, додаје Петровић.

Према његовим речима, организатори фестивала се труде да никада не постоји једна доминантна тема, већ да фестивал остане актуелан и да прати шта се догађа у земљи, региону и свету и да нађемо једну заједничку тематску нит.

„Сви знамо да су мигранти тема број један у Европи и свету, чиме ће се бавити филм Они осећају да ватра гори. Пошто се увек трудимо да презентујемо филмове из другачијег угла, поменуто остварење се бави мигрантима који су већ стигли у Европу, за разлику од хиљада које сваки дан гледамо који покушавају да уђу“, истиче Петровић.

На програму у Дому омладине пажњу публике привлачи Такси иранског редитеља Џафара Панахија, који је освојио Златног медведа ове године на Берлиналу.

У Кинотеци вечерас не треба пропустити изузетан филмски есеј Дугме од седефа чилеанског аутора Патрисија Гузмана.

Поред више дворана у Београду, филмови Слободне зоне приказују се и у Новом Саду и Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи