Читај ми!

Мостра, тријумф латиноамеричке кинематографије

Додела награда 72. Филмског фестивала у Венецији протекла је у знаку латиноамеричке кинематографије. Златни лав припао је филму из Венецуеле „Издалека“, Лоренса Вигаса, а сребрни лав за режију додељен је Аргентинцу Паблу Траперу за филм „Клан“. Ексклузивно за дневник, најбољи редитељ Мостре открива шта га је подстакло да сними филм о истинитом догађају који је потресао Аргентину, а који ће српска публика премијерно видети на Фесту.

Судећи по наградама, председник жирија, Мексиканац Алфонсо Куарон дао је пуну подршку колегама из Латинске Америке. У случају Аргентинца Пабла Трапера заслужено.

С узбудљивим филмом Клан уверио је гледаоце да реалан живот може бити већи хорор од фикције. Редитељ реконструише причу о монструозној фамилији Пућо из Буенос Ајреса с почетка 80-тих година 20. века.

Чланови фамилије, предвођени главом породице Аркимедесом, били су укључени у отмице, уцене и убиства својих комшија, пријатеља. Страва и ужас одвијали су се под кровом наизглед „топлог породичног дома“ где се поштовала традиција, а са друге стране, одвијала се хорор прича у којој су киндаповане жртве пролазиле кроз пакао.

На питање да ли се овај напети и интригантни филм одвија у контексту војне диктатуре и зачетка повратка демократије у Аргентину, редитељ одговара потврдно.

„То је нешто што сам схватио током истраге о односу Аркимедеса и скривеног извора моћи. Почео је да ради у сенци, чак и пре диктатуре, а онда је радио за војску, али чак и током треће године демократије. Људима није било лако да схвате колико је био дубоко повезан са том скривеном моћи. Филм на неки начин приказује, две последње године диктатуре и почетак демократије“, истакао је Траперо.

У осликавању паралелних живота у узнемирујућем трилеру огледа се Траперова редитељска виспреност. Убедљив у тумачењу главе породице, хладнокрвног „мозга свих операција“ је сјајан аргентински глумац Гиљермо Франчело.

Према његовим речима, било му је изузетно тешко да оживи лик са којим нема никакве сличности.

„Пре свега зато што је то лик из стварног живота. Нисмо имали много сведочанстава и снимака из којих бисмо видели како је говорио, како је ходао, како се понашао. Много нам је помогла истрага која је спроведена, разговор са судијама, породичним и пријатељима жртава“, рекао је Франчело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи