Читај ми!

„Ничије дете“ најбољи филм на фестивалу „Лајф“

Гран-при „Живојин Жика Павловић“ на овогодишњем Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије „Лајф“ припао је српском редитељу Вуку Ршумовићу за филм „Ничије дете“. Специјално признање Ђузи Стојиљковићу, међу награђенима и лесковачка публика.

Ршумовић, који је добио и чек на 450.000 динара, рекао је да му ова награда посебно значи зато што је био студент Живојина Павловића на Факултету драмских уметности у Београду, преноси Бета.

„Био је фантастичан педагог и невероватан синеста. Направио је више ремек дела, а неки од тих филмова су јако утицали на мене“, истакао је Ршумовић на додели награда у Лесковачком културном центру.

Друга награда за најбољу режију отишла је у руке Винка Модерндорфера за филм Инферно, а трећа Горану Радовановићу за филм Енклава.

Награду Златни лешник за најбољу женску улогу поделиле су глумица Инти Шрај за улогу у филму До балчака и Јована Стојиљковић за улогу у филму Панама, која је нагласила да је ова награда посебно важна јер о њој одлучују еминентни редитељи.

И Златни лешник за најбољу мушку улогу равноправно је додељена глумцима дечацима Филипу Шубашићу који игра у Енклави и Денису Муртићу за филм Ничије дете, уз образложење да су „два освежавајућа лица у српској кинематографији, са очигледно аутентичним талентима“.

Специјално признање потсхумно је додељено глумцу Ђузи Стојиљковићу за „изнавредни полувековни допринос култури региона“, као и хрватском редитељу Огњену Свиличићу за Таква су правила.

Први пут специјалну награду добила је лесковачка публика за долазак у биоскоп и „промишљање света у коме живи“.

О наградама је одлучивао стручни жири у саставу: Бранко Шмит, редитељ из Хрватске, Бранко Балетић, редитељ из Црне Горе и српски глумац Бранислав Лечић, који је оценио да је снага „Лајфа“ то што отвара и поставља питања.

„Улива поверење да се културним језиком, језиком цивилизације и разумевања може успоставити контакт: разумети другу страну и не стварати зидове између људи. Нама је то више него потребно, не само када је у питању регион бивше Југославије, него нам је потребно да комуницирамо међусобно“, рекао је Лечић.

Организатор „Лајфа“ био је Лесковачки културни центар, а покровитељи Министарство културе, град Лесковац, компанија „Здравље актавис“ и Филмски центар Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи