Читај ми!

Почиње 8. Лесковачки фестивал филмске режије

У трци за гран-при 8. „Лајфа“, награду „Живојин Жика Павловић“, у Лесковцу ће бити приказано 11 филмова нове продукције из региона. До 12. септембра пет српских премијера, омажи Бати Живојиновићу, Жики Павловићу, изложбе, промоције...

Ове године признање за животно дело фестивала „Лајф“ (LIFFE) добиће легендарни Велимир Бата Живојиновић. Читаво вече је у знаку великог глумца јер званичном отварању претходи изложба посвећена Бати, потом и додела награде.

Вече се у биоскопу на отвореном наставља пројекцијом филма Бићемо прваци света редитеља Дарка Бајића који је уједно и уметнички директор лесковачког фестивала.

До 12. септембра у конкуренцији за гран-при „Живојин Жика Павловић“ биће приказано 11 филмова нове продукције из региона, у селекцији Милана Д. Шпичека. 

„Милан Шпичек је направио изузетно добру селекцију филмова. Лесковачка публика моћи ће да види пет премијера у Србији из читавог региона. Словеначка кинематографија, хрватска, босанска, црногорска, македонска и српска кинематографија имаће своје представнике“, најавио је, гостујући у Дневнику РТС-а, Дарко Бајић.

Редитељи остварења која учествују на осмом „Лајфу“ доћи ће у Лесковац. О наградама одлучује жири чији су чланови редитељи Бранко Шмит из Хрватске и Бранко Балетић из Црне Горе и српски глумац Бранислав Лечић.

„Сигуран сам да ће бити изузетна конкуренција. Драго ми је да ће најбољи филм добити гран-при 'Живојина Жике Павловића'. Могу рећи да је током свих ових осам година да је то награда коју су сви са великим пијететом примали, управо због тога што су волели и поштовали легенду југословенске и европске кинематографије“, истакао је Бајић.

Традиционална скупштина редитеља са ових простора биће одржана у петак, а на дневном реду биће проблеми бранше.

И ове године, како каже Бајић, ученици Округлог стола даваће предлоге и иницијативе.

У пратећем програму, уз омаже редитељу Жики Павловићу и глумцу Бати Живојиновићу, биће одржане изложбе, промоције књига, концерт...

Иницијатор фестивала је уредник филмског програма Лесковачког културног центра Драган Јовић, а реализацију помажу Министарство културе Србије и спонзори.

Фестивал „Лајф“ се завршава у суботу, када ће се знати ко су добитници награде „Живојин Жика Павловић“ и Златни лешник за најбољег глумца, односно глумицу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи