Читај ми!

Захуктава се борба у Венецији

Пројекцијом филма „Еверест“ у главној сали Филмске палате на острву Лиду у Венецији почео је 72. Међународни филмски фестивал. Нешто касније „Звери без нације“ отвориле су борбу за Златног лава.

Захуктава се борба у Венецији Захуктава се борба у Венецији

Црвеним тепихом на венецијанској Мостри прве вечери фестивала прошли су италијански глумци, чланови жирија, а међу главним звездама били су амерички глумци Џејк Џиленхол, Џош Бролин, Џејсон Кларк и редитељ Балтазар Кормакур, који су снимили Еверест, преноси Танјуг.

Драма је заснована на стварним догађајима из 1996. године када су две експедиције које су освојиле највиши врх на свету упале у снежну олују.

И снимање филма прекинуто је због још страшније трагедије априла 2014. године, када је у лавини погинуло 16 особа.

У такмичарском програму 72. Мостре, до 12. септембра, биће приказан 21 филм, а између осталог, за Златног лава бориће се документарна немачко-француско-холандска копродукција руског редитеља Александра Сокурова Франкофонија. Лувр под немачком окупацијом, анимирани филм о средовечном мушкарцу замореном једноличним животом чарлија Кауфмана и Дјука Џонсона Аномализа (Anomalisa), Звери без нације (Beasts of No Nation) о афричком дечаку у центру оружаног конфликта младог Американца Керија Фукунаге.

Ван конкуренције биће приказан филм тајванског редитеља Цаја Минг-Лијанга Подне, као и Црна миса у којем глуми Џони Деп.

У конкуренцији је и филм Spotlight, који је режирао Том Макарти, биће приказан и филм Дрејка Доремуса Equals, а у Венецији ће бити и Рејф Фајнс и Тилда Свинтон, који глуме у римејку Базена - A Bitter Splash редитаља Луке Гвадањина.

За признање најстаријег филмског фестивала такмичиће се и филм Remember о ловцу на нацисте који креће у освету своје породице, док ће израелски редитељ Амос Гитаи представити дело о атентату на премијера Јицака Рабина Rabin, the Last Day.

Публика ће имати прилику да види и ново дело француског филмског уметника и фотографа Јана Артиса-Бертрана Human, који ће бити приказан 11. септембра, истовремено у УН у Њујорку и у Венецији.

На челу жирија је Оскаровац, мексички редитељ Алфонсо Куарон, а ове године Златни лав за животно дело биће додељен француском режисеру Бертрану Тавернијеу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи