Читај ми!

Ледена епска драма за врели почетак 72. Мостре!

Најстарији филмски фестивал на свету, популарна венецијанска Мостра, свечано је отворена 72. пут, и то адаптацијом истините приче о једној од највећих трагедија на Монт Евересту. За престижну награду Златни лав такмичи се 21 филм, а фестивал и овога пута окупља познате и нове редитеље из целог света.

Крај врућег лета на Венецијанском фестивалу најављује предстојећу биоскопску сезону и оскаровску трку. На самом почетку ледена епска драма с елементима трилера Еверест која је ускоро и у српским биоскопима.

Иако помпезно најављивана иститнита прича о ривалиству супарничких експедиција планинара које су 1996. године кренуле у освајање Крова света у режији Исланђанина Балтазара Кормакура изневерила је очекивања упркос његовом добром европском искуству.

Посебан учинак овој планинској авантури није дала ни елитна холивдуска екипа глумаца Џејк Џилехол, Џош Бролин, Кира Најтли, Робин Рајт која је шаблонски обавила посао.

Филм је сниман у чувеном италијанском студију „Ћинећита“, што је и приметно на моменте, а продуценти се већ сада труде да због саме истините приче, и помпезних имена због којих је Еверест и отворио најстарији фестивал на свету, уђе у трку за Оскаре.

„Реч је о тананим односима унутар породице, а посебно између оца и деце. Били смо забринути како ће бити представљен његов лик“, истакао је уочи премијере Џејк Џиленхол.

„У мом фокусу је био сценарио, а затим и специјални ефекти како би се добила пожељна атрактивност“, објаснио је редитељ Балтазар Кормакур.

Амерички редитељ мексичког порекла Алфонсо Куарон, награђен Оскарима за филм Гравитација, председава жирију који ће одлучити о наградама.

Према његовим речима, на овакав фестивал се долази припремљен за озбвиљан посао и трага за оним што је најважније - разноврсност у идејама, формама и изразу.

Фестивалски програм у знаку је авантуристичких и футуристичких прича, ратних драма и трилера, а такмичарске селекције обележиће доминација америчких филмова, мноштво италијанских аутора.

И док из региона учествују филмови из Хрватске и Црне Горе, остварења српских аутора, нажалост, нема. Остаје нам да се присећамо великог успеха Ничијег детета Вука Ршумовића на прошлогодишњој Мостри.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи