Читај ми!

Симјановићев концерт и награде за крај Софеста

Главна награда 44. филмског фестивала Софест – за најбољу оригиналну музику – додељена је Биљани Крстић и Микију Станојевићу за музику у филму „Бранио сам Младу Босну“.

Свечаним проглашењем и уручењем награда у Центру за културу у Сопоту завршен је Софест који од ове године има концепт фестивала филмских професија, с тим да је сваког лета једна професија у фокусу, а овога пута то су били композитори, преноси Танјуг.

Лауреати су добили Плакете Сунце Софеста и новчане награде.

Жири је оценио да је „музика компонована за филм Бранио сам Младу Босну пример како се музика као веома важан елемент и успели контрапункт уклапа у комплетан доживљај филма“.

За дизајн звука награђен је Александар Предић за Исцељење, како је образложено, „за изузетан филм са сведеним дијалогом и богатом звучном сликом, мајсторски дизајнираном од звукова природе“.

Најбољи сниматељ је Дамјан Радовановић (филм Ничије дете), који је награђен „за интимни и сведен приступ филмској фотографији, у ком гледаоца увлачи директно у срж приче“.

Награду за монтажу добио је Андрија Зафрановић (Енклава) „за одлично испричану причу која нам на прави начин приказује врло сложену тему и истиче емоцију актера у први план“.

За сценографију је награђена Зорана Петров (Варвари) „за промишљену и прецизну сценографију која изузетно тачно слика свет једне генерације у унутрашњости Србије у потрази за излазом“.

Међу костимографима награду је добила Весна Теодосић (За краља и отаџбину) „за раскошан костим који оживљава епоху“, образложио је жири.

Жири публике доделио је своја признања, Статуете Слобода. Награду за најбољи филм добила је историјска драма Бранио сам Младу Босну редитеља и сценаристе Срђана Кољевића, а глумачке награде Јелена Ракочевић Цекић за главни женски лик у филму Отворен кавез и Никола Ракочевић за улоге у два филма - Бранио сам Младу Босну и Травелатор.

У Центру за културу Сопот, пред свечано затварање 44. Софеста, гудачки квартет уз контрабас и перкусије одржао је мини-концерт филмских нумера које је компоновао Зоран Симјановић.
Фестивал је почео 7. јула, а у конкуренцији је било 19 домаћих играних филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи