Читај ми!

Почео осми „Синема сити“

Публика ће у новом простору за креативце, Кинеској четврти и Лиманском парку, на осмом „Синема ситију“, од вечерас до 5. јула, гледати филмове у различитим селекцијама - од домаћих, преко остварења аутора из региона, до музичких документараца и прегледа светске продукције.

Идеја новосадског фестивала да посебну пажњу посвети дебитантским остварењима домаћих, али и аутора из целог света се наставља. За такмичарски програм Национална класа одабрано је укупно 12 филмова, између осталих Енклава Горана Радовановића, Исцељење Ивана Јовића, Ничије дете Вука Ршумовића, Панама Павла Вучковића, Off Предрага Стојића, Отворени кавез Синише Галића.

У посебној селекцији и филмови из целог света снимљени за мање од 10.000 долара.

„Подршка младим ауторима је енормно важна. Тада вам треба да вас неко погура. Када немате ништа, када немате буџет, екипу, ништа сем добре идеје коју желите да претворите у филм. Мислим да управо то ради овај фетивал већ дуго, а да је ове године нашао још јаснији и чвршћи фокус“, истакао је редитељ и селектор „Синема ситија“ Милош Пушић.

Конципиран као град-фестивал, „Синема сити“ ове године публику позива у простор некадашње фабрике „Петар Драпшин“, индустријску зону претворену у уметнички кварт - Кинеску четврт и Лимански парк.

„Улога фестивала је и одговорност још већа да филмове, пре свега европске, а нарочито домаће филмове, комуницира до публике, да их промовише, представља и на крају приказује ако треба и на атрактивнијим локацијама како би они добили што више пажње“, објаснио је програмски директор fестивала Милан Стојановић.

Фестивал је отворила домаћа премијера филма Панама Павла Вучковића.

Програмски концепт фестивала, осим пројекција филмова, разговора са гостима о будућности кинематографије, предвиђа и концерте на крају дана. Вечерас ће после филмова овде наступити „Јарболи“ и „Дарквуд даб“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи