Бенисио дел Торо за РТС о улози хуманитарца у БиХ

Међу многобројним звездама 68. Канског фесивала јесу оскаровац Бенисио дел Торо и најпознатији Ирац у Холивуду глумац Габријел Бирн. У ексклузивном интервјуу за РТС говоре о филмовима „Савршен дан“ и „Гласније од бомби“ који после Канског фестивала стижу и пред српску публику.

Кански фестивал указао је на тенденцију да европски редитељи све чешће снимају филмове на енглеском језику, на страним локацијама и са међународном екипом глумаца.

Филм Савршен дан који приповеда о "Лекарима без граница" у послератним годинама у имагинарном селу у Босни и Херцеговини, режирао је Шпанац Фернандо Леоне де Арано.

Уз глумце са простора бивше Југославије у овој балканској ратној, црној комедији сниманој у брдовитим пределима Шпаније, хуманитарце играју Тим Робинс, Олга Кириленко и Бенисио дел Торо.

Иако никада није боравио нити много знао о конфликтима на Балкану и менталитету људи са овог поднебља, Бенисио дел Торо каже да је истраживао доста и сазнао много о сукобима и томе шта се догодило.

На питање да ли је некада учествовао у некој хуманитарној акцији, глумац каже да је само индиректно помагао, али не као ликови из филма.

„Упознао сам неке људе у Мадриду који су били на Балкану и у Африци и то је углавном чинило моје истраживање. Били су ватрогасци, објашњавали су ми како се тело вади из бунара, што чини заплет овог филма“, навео је Бенисио.

На енглеском језику, ван граница матичне земље филм Гласније од бомби снимио је Норвежнин Јоаким Трир.

У смиреној породичној драми о страдалој ратној фотографкињи играју Изабел Ипер и замишљени глумац из Даблина Габријел Бирн, за кога се може рећи да је готово свих 60 улога у каријери одиграо подједнако добро.

Полицајац, убица, свештеник, за шта се као млад и школовао, у свакој улози пленио је пажњу уверљивом и природном глумом.

„Нема ту велике разлике. Свештеник је на позорници, суочен с публиком, пролази кроз ритуал, предаје свој живот том позиву. Људи мисле да је глума другачији посао. Али већина људи глуми већи део свог живота. Глумимо у већини друштвених ситуација. Размишљајте о екстремној ситуацији кад сретнете неког ко вам се не допада, а морате се правити да вам се свиђа. То је глума. Сваки мали наступ у животу је облик глуме“, истакао је Бирн.

Према његовим речима, сви људи су веома добри глумци и већина углавном носи маску.

„Ако ви носите маску и ја носим маску, онда је посао везе да маску скине“, закључио је Ирац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи