Читај ми!

„Бићемо прваци света“, прича о кошарци и љубави

Уочи премијере филма „Бићемо прваци света“, заказане за 26. фебруар, редитељ Дарко Бајић открива да је имао срећу да причу тог филма сазна директно од актера. Централни догађај је утакмица за злато између репрезентација Југославије и САД на Светском првенству у Љубљани, али осварење прати и време у којем је настајала југословенска школа кошарке.

Играни филм Бићемо прваци света обухвата драму, историју и спорт кроз причу о почецима и успесима југословенске кошарке, од оснивања клуба „Црвена звезда“ после Другог светског рата до победе националне репрезентације у одлучујућој утакмици против америчке екипе и освајања златне медаље на Светском првенству у Љубљани 1970. године.

Филмска прича почиње у тренутку када се репрезентација у којој су Данеу, Ћосић, Симоновић, Капичић, Сканси, дванаесторица величанствених, вођени тренером Ранком Жеравицом, припремају за финале.

У наредна два сата јунаци филма ће гледаоце повести у 25-годишњу авантуру у којој Небојша Поповић, Бора Станковић, Радомир Шапер и Александар Николић праве прве кошаркашке кораке на Калемегдану до тренутка када неки други клинци остварују њихов сан и постају прваци света. Филм је посвећен прошлости али и будућности кошарке.

Према речима редитеља, ако једном победите, ако једном освојите златну медаљу генерације после вас неће морати да поново освајају него ће бранити оно што је генерација пре њих освојила.

„Имао сам срећу да цело градиво добијем од Саше Милетића, који је направио књигу о баскету, а познавао сам и велики број играча и људи који су били главни јунаци овог филма“, рекао је прослављени редитељ Танјугу.

Информације, прича Бајић, није морао да тражи „по интернету и википедијама, него је, заједно са сарадницима, био у могућности да кроз разговоре са живим људима, са актерима тог времена лагано склапа причу“.

„Оно што је можда најважније је да су били веома отворени. То су људи који су светски шампиони. То су потпуно друкчији људи, они су мирни, опуштени, јер су урадили једну велику ствар у свом животу. Нису ни замерали када бих питао да мало измислим нешто, рекли би 'То и у том правцу'“, истакао је Бајић.

Бићемо прваци света носи емоцију, али и показује снагу целог тима - од продуцената, преко сјајне професионалне екипе и великог броја људи који су помагали, глумачке екипе, наводи редитељ.

Скренуо је пажњу да у филму играју и двојица синова некадашњих репрезентативаца Крешимира Ћосића и Драгана Капичића - Крешимир Петар Ћосић и Стефан Капичић.

„То је дало посебну емоцију и жељу да што тачније прикажемо њихове очеве“, напоменуо је Бајић.

Мотив целе приче, како каже Бајић, јесте да је за велике спортске победе потребан рад, ентузијазам, али и вера да је могуће остварити свој сан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи