Читај ми!

Чувари народне баштине

После три месеца такмичења одлучени победници трећег серијала емисије „Шљивик“, која негује народну баштину на нашим просторима. Најбољима уручен поклон „Кључ чувара баштине“ и плакета са ручно извезеним мотивом емисије. Ове сезоне „Шљивик“ је превазишао сва очекивања гледалаца и учесника.

Велико финале треће сезоне емисије „Шљивик“ Радио-телевизије Србије одржано је у студију Јавног медијског сервиса у Кошутњаку. Такмичење у изворном певању, свирању и игрању протекла три месеца, из суботе у суботу, водило нас је на узбудљива музичка путовања која приказују велико богатско традиционалне културе наше земље.

Чувари народне баштине серијала „Шљивик“ за ову годину су женска певачка група КУД „Пискавица“ из Пискавице код Бања Луке (категорија Изворне певачке групе), затим Миљан Токовић фрулаш из Реткоцера код Медвеђе (категорија Свирање на народним инструментима), Миодраг Петронијевић, вокални солиста из Лесковца (категорији Вокални солисти) и КУД „Ђердан“ из Ваљева (категорија Народне игре).

„Шљивик“ је замишљен као емисија забавно-образовног карактера, реализована савременим медијским изразом, а такмичарски карактер даје јој динамику и неизвесност све до финала када се бирају имена носилаца чувара народне баштине.

„Пре неколико година 'Шљивику' смо приступили из срца и љубави према нашој музичкој традицији коју делимо са извођачима, а осећају је и гледаоци“, истиче Светлана Азањац, која је заједно са Душаном Шуклетовићем аутор ове јединствене емисије РТС-а.

Ауторима емисије жеља је, како кажу, да младе људе заинтересују за изворну музику.

„Верујемо да овом емисијом доприносимо очувању музичког народног блага, али и да служимо као инспирација многим младим људима да се заинтересују за изворну музику и игру свога краја“, каже Азањац.

Такмичење је одржано у категоријама вокални солисти, изворне певачке групе, свирање на народним инструментима и народне игре. На хиљаде извођача прошло је систем аудиција, потом квалификација, па све до четвртфинала и полуфинала, док су они најбољи били учесници финалне емисије. Укупно је ове сезоне емитовано 15 емисија, а представило се осам градова: Бања Лука, Сокобања, Зрењанин, Ваљево, Беране, Лесковац, Суботица и Штрпце.

Победнице у категорији Женска певачка група, КУД „Пискавице“ су на прелу први пут запевале. Често на фестивалима представљају свој крај, Пискавицу крај Бања Луке песмом, али и ручним радом и припремањем традицоналних јела. Уче младе нараштаје народном певању.

Најбољи свирач на народним инструментима, фрулаш Миљан Токовић из Реткоцера крај Медвеђе има породичну традицију музицирања, јер су му и отац и деда свирали свиралу и гусле. Прве мелодије научио је док је као пастир чувао стоку. Пре повратка на село, бавио се грађевином по Србији, а сада се у родном селу бави земљорадњом и сточарством. Пише стихове у десетерцу и радо пева уз гусле.

Миодраг Петронијевић из Лесковца најбољи је вокални солиста овогодишњег „Шљивика“, али је и дипломирани правник. Ради на једном од руководећих послова у Управи царина. Од малена пева, а ту своју љубав неговао је у лесковачким хоровима. Као солиста наступа и на Београдском пролећу. Солиста вокално инструменталног састава „Рузмарин“, који изводи забавну, староградску и рок музику.

У категорији Народне игре најбољи су ове године били Ваљевци, односно КУД Ђердан. Друштво је основано 1994. године, броји више од 1.500 чланова. За 19 година постојања имали су 25 турнеја ван земље, а овај ансамбл је током такмичења у „Шљивику“ приказао 14 игара из ваљевског краја и један је од најмлађих ансамбала који су наступили у овогодишњем серијалу.

Емисије „Шљивика“ реализоване су у студију уз учешће Народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића и под будним оком трочланог жирија. У великом финалу, жири у саставу др Димитрије Големовић, професор етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, Биљана Крстић, уредница у Радио Београду и истакнута певачица и познавалац изворне музике и Радојица Кузмановић, кореограф и дугогодишњи директор Националног ансамбла „Коло“, имали су част и обавезу да изаберу победнике овогодишњег серијала у свакој од категорија.

Водитељи емисије од ове сезоне, глумачки пар Јелена Јовичић и Александар Срећковић Кубура, били су не само добри домаћини већ су, према мишљењу многих, квалитативно допринели „Шљивику“, не само својим глумачким, односно телевизијским знањем, већ и фантастичним гласовним могућностима.

Породицу серијала „Шљивик“ осим поменутих водитеља, иза телевизијских камера чине и уредници емисије Светлана Азањац и Душан Шуклетовић, музички сарадник Јована Дукић, сценариста Слободан Симојловић, који се потписује и као редитељ заједно са Дарком Камаритом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи