Читај ми!

Братство и јединство по бизнису

Трагикомедија о регионалној превари, „Атомски здесна“, нови је филм редитеља и сценаристе Срђана Драгојевића, који се, уочи свечане премијере у Центру „Сава“, вечерас претпремијерно приказује у Београду. Снимљен је као црногорско-српска копродукција, а један од копродуцената је и РТС. Упоредо са домаћом дистрибуцијом, филм се приказује и на простору бивше Југославије.

Као што је наредба из времена ЈНА „атомски здесна“, проглашена једном од најбесмисленијих, тако и овај филм подсећа на бесмисленост скоријих догађања на овим просторима.

И ту је Драгојевић пронашао згодну метафору о дивљем капитализму, модерном потрошачком друштву и вртлогу у коме се свако нашао суочен са сопственом егзистенцијом.

То је и окосница горке комедије о продавању магле - „тајм шер“ апартмана где се не зна ко је несрећнији - купци или продавци.

„Овај филм је донекле крик против ових нељудских околности у којима већина људи мора да живи, преживљава, бори се за живот, без права на елементарно људско достојанство, лечење, школовање, рад...“, објашњава редитељ.

Драгојевић наставља да страшне ствари и осећање тежине саопшава гротескним ситуацијама. Ту је 18 мултинационалних ликова, од којих је редитељ и сценариста успео да направи индивуде с којима гледалац може да се поистовети барем у неком сегменту.

„Најшире речено, прича о људскости, о томе шта је нама остало негде унутра. О тој врсти борбе за опстанак“, додаје глумац Милош Самолов.

„Ово је било први пут да радим са Срђаном као са редитељем. Радимо нешто друго, нешто нормалније, нешто реалистично, и заиста сам уживао, све похвале Срђану“, каже још један Срђан, глумац Срђан Тодоровић.

Ако је 90-тих година приповедао о распаду Југославије у Лепим селима и Ранама, у овој декади некадашње републике поново спаја.

То је и ново регионално поглавље Драгојевићевог опуса, који је започела Парада, а наставио Атомски здесна.

У људској причи малог формата о братству и јединству по бизнису, чини се да смо једни другима ближи него икада, нажалост по проблемима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи