Читај ми!

Хичкокова „Вртоглавица“ у Кинотеци

Један од најпознатијих психолошких трилера у историји седме уметности и пола века након што је снимљен гледаоце држи на ивици столица. Остварење Алфреда Хичкока проглашавано је за најбољи филм свих времена. Вечерас у Кинотеци, „Вртоглавица“.

Организација „Макроарт“ најавила је за 18 сати у новој згради Кинотеке, у Узун Мирковој 1, пројекцију Вртоглавице. Одмах затим, око 20.30, одржаће се и трибина о том чувеном делу Алфреда Хичкока са Ким Новак и Џејмсом Стјуартом у главним улогама.

Часопис Sight and Sound, у издању Британског филмског института, спровео је пре две године анкету међу 862 филмска критичара, у оквиру које је Вртоглавица проглашена за најбољи филм свих времена.

Због чега је то тако на трибини ће говорити Слободан Мијушковић, ванредни професор у пензији на катедри Модерне уметности Филозофског факултета у Београду и Слободан Шијан, сликар, филмски и ТВ редитељ, сценариста и филмски критичар.

Разговор ће водити „Макроарт“ који чине историчарке уметности Даница Спасојевић, Милана Петровић и Јелена Петровић.

Вртоглавица је остварење које носи посебне, можда највидљивије и најдубље уписе визуелног, сликовног и сликарског.

Оно што заводи и омамљује у овом филму јесте његова визуелна опрема, начин на који се компонују кадрови и секвенце и његова невероватна енергија боја и светлости, наводи се у најави организатора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи