Читај ми!

Освајач Златног лава отвара ФАФ

Ђанфранко Рози, редитељ филма „Свети ГРА“ са којим је освојио Златног лава на овогодишњем Фестивалу у Венецији, отвориће Фестивал ауторског филма, 28. новембра.

Италијански редитељ Ђанфранко Рози, добитник Златног лава, признања за најбоље остварење овогодишњег Венецијанског филмског фестивала, отвориће 28. новембра у Дому омладине Београда 19. Фестивал ауторског филма.

Након свечаног отварања, биће приказан Розијев награђени филм, документарац Свети ГРА, који је први документарни филм који је освојио главну награду Венецијанског фестивала у историји, и први италијански филм победник фестивала након 15 година, наводи се у саопштењу „Мегаком филма“.

Ђанфранко Рози дипломирао је на Филмској школи њујоршког универзитета. Ради као редитељ, директор фотографије, продуцент и сценариста.

Његов трећи документарац, Испод нивоа мора победио је 2008. у програму „Хоризонти“ Венецијанског фестивала и проглашен је најбољим италијанским документарцем те године (код нас је приказан у оквиру Фестивала „7 величанствених“).

Ауто-пут ГРА (Гранде Рачордо Ануларе) окружује Рим, а поред њега се може срести галерија живописних личности чији се живот и посао свакодневно одвијају уз метеж саобраћаја на великом путу.

Припадник више класе кога је срећа напустила, болничар који је имао тешку ноћ, проститутка-трансвестит у изнуреној потрази за клијентима, ботаничар који покушава да спаси палме од најезде инсеката и рибар који са женом Украјинком лови на Тибру, само су неки од јунака који дају фасцинантан портрет живота на маргинама великог града.

Рози је провео две године кружећи у комбију око аутопута и снимајући Свети ГРА, а монтажа је трајала осам месеци. Филм је, према речима редитеља, инспирисан новелом „Невидљиви градови“ Итала Калвина, у којој се приповеда о путовању Марка Пола у посету Кини и Кублај-Кану.

Фестивал ауторског филма ове године одржава се од 28. новембра до 3. децембра у Дому омладине Београда, Дворани Културног центра Београда, Музеју Југословенске кинотеке, Дому културе студентски град и биоскопу „Фонтана“.

У оквиру главног програма биће приказано 16 остварења, од којих се 10 налази у конкуренцији за најбољи филм фестивала и признање „Александар Саша Петровић“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи