Читај ми!

Паскаљевићу почасна награда у Чешкој

Сензитивно осликавање живота људи на Балкану на великом платну донело је Горану Паскаљевићу почасну годишњу награду чешке летње филмске школе која се одржава у Ухерском Храдишту. Током манифестације, приказано је шест остварења српског режисера.

Редитељу Горану Паскаљевићу у Чешкој је додељена почасна годишња награда за „сензитивно осликавање живота људи на Балкану и изузетан хуманизам у делима“, саопштиле су куће „Нова филм“ и „Интермедија нетворк“.

Признати српски режисер награђен је у Ухерском Храдишту, где се већ 39 година одржава традиционална летња филмска школа са више хиљада полазника из целе Европе.

То признање су претходно добили прослављени филмски аутори Кен Лоуч, Аки Каурисмаки, Емир Кустурица, Бела Тар, Иштван Сабо, Абас Кјаростами, Карлос Саура, Никита Михалков, Питер Гриневеј, Тери Гилиам и други.

У оквиру летње филмске школе приказано је и шест Паскаљевићевих филмова - Пас који је волео возове, Буре барута, Како је Хари постао дрво, Сан зимске ноћи, Медени месец и Кад сване дан, који је публика погледала на отварању манифестације.

Паскаљевић је после пројекције сваког свог филма дуго одговарао на питања радозналих учесника летње филмске школе, а одржао је и мастер-клас на чешком језику.

Приликом гостовања у вестима тамошње националне телевизије, Паскаљевић је евоцирао успомене са својих студија у Прагу и исказао одушевљење „препуним салама младих филмофила који поседују филмску културу однеговану на ауторској кинематографији, а не на комерцијалним филмским хитовима“.

Ову, по свему посебну, филмску манифестацију у Европи, у организацији удружења филмских клубова који броје више од 20.000 чланова, помогло је Министарство културе Чешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи