Читај ми!

„Фалсификатор“ отвара фестивал у Херцег Новом

Током 27. Монтенегро филм фестивала, који се одржава од 1. до 7. августа, биће приказана чак четири српска остварења. „Фалсификатор“ ће отворити смотру у Херцег Новом, а у оквиру главног програма пројекције ће имати и „С/Кидање“ и „Одумирање“. За награде се боре и „Људождер вегетаријанац“, „Свештеникова деца“, "Tango Abrazos", „Ћерка“, „Калуп“ и „Рокер“.

У главном такмичарском програму 27. Монтенегро филм фестивала (МФФ), који ће бити одржан од 1. до 7. августа у Херцег Новом, учествоваће три српска дугометражна играна филма.

Пројекцијом Фалсификатора Горана Марковића фестивал на Канли кули биће отворен, а током смотре биће приказана остварења Одумирање Милоша Пушића и С/Кидање Косте Ђорђевића.

Осим тога, на свечаном затварању, ван конкуренције, биће приказан филм Горана Паскаљевића Кад сване дан.

У конкуренцији су и хрватски филмови Људождер вегетаријанац Бранка Шмита и Свештеникова деца Винка Брешана, словеначки Tango Abrazos Метода Певеца, грчки Ћерка Таноса Анастопулоса, турски Калуп Алија Ајдина и румунски филм Рокер Марина Кризана.

Уметнички директор и селектор Срдан Голубовић најавио је, како се наводи на сајту фестивала, да ће 27. МФФ „показати сву разноликост редитељских светова, узбудљиве, духовите, жестоке, необичне, носталгичне, друштвено критичке, меланхоличне, бунтовне, забавне и упозоравајуће филмове“.

У главном такмичарском програму ове године нема црногорског филма, али ће на Канли кули бити приказан једночасовни документарац редитеља Бранка Балетића Његош - једна биографија, Ноћ скупља два вијека.

Тиме се МФФ придружује прослави 200. годишњице рођења Петра II Петровића Његоша.

Публика у Херцег Новом видеће, ван конкуренције, канског победника Плаво је најтоплија боја Абделатифа Кешиша, филм Прошлост иранског аутора, оскаровца Ашгара Фархадија, италијански Салво који је лауреат канске Недеље критике, Конгрес израелског редитеља Арија Фолмана.

На другим локацијама биће приказана такмичарска секција краткометражног документарног филма, са остварењима из целог света, у селекцији Владимира Перовића, као и такмичарски програм студентског филма, у избору Срђана Кољевића.

Та регионална селекција обухвата радове са Факултета драмских уметности и Академије уметности у Београду, Академије уметности у Новом Саду, као и са високих филмских школа на Цетињу, у Скопљу, Загребу, Љубљани, Сарајеву и Бањалуци.

Од укупне годишње продукције десет академија, коју чини више од 100 студентских филмова, пријављено их је 79, а у селекцију су ушла 23 као репрезентативан узорак рада сваког појединачног факултета, а такође као филмска дела која превазилазе студентски задатак у тематском, формалном или стилском смислу, објаснио је Кољевић.

У оквиру МФФ-а биће одржан и ревијални програм најинтересантнијих филмова са овогодишњих фестивала у Кану и Берлину.

Председник Савета фестивала у Херцег Новом је Стеван Копривица, а пословни директор Зоран Живковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи