Читај ми!

Кан се одужио великанима

Доделом награда у Кану синоћ је завршен најпрестижнији филмски фестивал. Ревију светских имена у самој завршници увеличале су легенде покретних слика Џери Луис, Ален Делон, Ким Новак, Мајкл Даглас...

Званични плакат на коме је црно-бела фотографија Пола Њумена и Џоане Вудворд јасно је указао да се 66. Кански фестивал одужује великанима.

Уз Алена Делона и Ким Новак, највеће одушевљење изазвао је долазак живе легенде филма, 87-годишњег америчког комичара Џерија Луиса који је представио свој нови филм Макс Роуз у којем глуми џез пијанисту.

И даље духовит као у зениту каријере, педесетих и шездесетих година прошлог века: „Ово је одличан сто, све вас видим!".

Новинаре је највише занимало које је филмове Џери Луис волео да гледа.

„Први филм који ме је насмејао у животу био је Чаплинов Модерна времена. Погледао сам га 177 пута. Филм који ме је расплакао био је Дама с камелијама, са Робертом Тејлором", одговорио је Луис.

Познато је да Џери Луис не воли жене комичарке, па је на питање које су му ипак биле омиљене колегинице дао је принципијелан одговор: „Кери Грант и Берт Рејнолдс".

Шездесетшеста канска смотра прошла је без неприкладних питања упућених звездама или њихових коментара. Ове године било је суза.

Говорећи о најновијој улози у филму Иза канделабра где глуми популарног америчког шоумена из седамдесетих, Либераћеа, славни Мајкл Даглас који је водио битку са карциномом, није успео да савлада емоције: „Улога се догодила после моје болести. Био је то диван поклон који ми је дат. Захвалан сам Стевену Содербергу и Мету Дејмону што су ме чекали и у тешком тренутку понудили улогу. То ми је значило много јер ми је давало веру, наду у победу и у боље сутра".

Преседан је да се ове године у Кану није појавио неизбежни Бред Пит. Али је зато ту био његов двојник.

Америчко-француска доминација, посвета живим легендама филма, неколико инцидентних ситуација – од пљачки накита до пуцњаве током живог телевизијског програма посвећеног фестивалу. Филмови који су нас махом враћали у прошлост, али и опомињали о проблемима савременог света. Све то чинило је 66. Кански фестивал који није имао среће са временом, али је имао са филмовима. Звезде које су га посетиле памтиће га по кишном црвеном тепиху на коме се баш и нису пријатно осећале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи