Читај ми!

Радио-мрежа „Косма“ – глас Косова

Документарни филм „Косма“ ауторке Соње Благојевић говори о радијској мрежи која је већ деценију једина веза између изолованих српских средина на Косову и Метохији. Премијера је 29. марта у Центру „Сава“.

Филм Косма представља живот преточен у звуке ФМ фреквенција пет станица. Живот сагледан кроз гласове оних који су без гласа и постојања у званичним медијима. Ауторка Соња Благојевић провела је три године покушавајући да добије одговор на питање: „Како је тамо?"

„Звук 'Космо' мреже тих радијских станица је представљао везивно ткиво и моју путању којом сам ишла пут Косова тражећи те кључне тачке које чине свакодневицу тих људи. Ван неког политичког контекста, ван неких инцидената и неких ствари које иначе имамо прилике да видимо у медијима", објашњава Благојевићева.

Филм је мозаик, без заплета и главног јунака. Пуно је призора, ситуација, ликова. Један од оснивача „Косме", песник и новинар Живојин Ракочевић, успео је да оствари неоствариво, да повеже све српске средине у покрајини.

„Ту смо се ми нашли са својим гето животима, гето сликама, гето комуникацијом и она је ту гето комуникацију претворила у фантастичне слике јер очи које гледају ван контекста гета. Оне виде другачије шта је ваш проблем и могућност решавања вашег проблема", изјавио је Ракочевић.

„Чини нам се да је сада најважнији подухват да овај филм пронађе пут до свих преосталих биоскопа у Србији и да кроз те биоскопске пројекције покушамо да причамо ту важну причу Србији и, такође, да овај филм допре до оних са којима је прављен", објаснио је Зоран Поповић, продуцент филма.

Требало би да филм буде приказан на празник Јеремијин дан, 14. маја, у Гораждевцу, а пре тога, у Косовској Митровици и Штрпцу. Пројекција у Београду заказана је за 29. март у Центру „Сава".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи