Читај ми!

Награда публике филму „Кад сване дан“

Српског кандидата за Оскара, остварење „Кад сване дан“, публика је прогласила најбољим на Фестивалу европског филма у Француској. Домаћа публика премијерно ће видети филм Горана Паскаљевића у понедељак.

Остварење Кад сване дан редитеља Горана Паскаљевића, које ће сутра бити премијерно приказано у Београду, освојило је награду публике за најбоље остварење на Фестивалу европског филма у Француској, саопштио је дистрибутер „Интермедија нетворк".

Критичари остварење оцењују и као носталгичну, интимистичку одисеју са музиком Влатка Стефановског која опчињава, да у свим сценама Мустафа Надаревић, који игра дирљивог професора, носи филм уздржаном глумом, без иједног сувишног детаља.

Пријемчива и узбудљива, филмска прича снагу црпи из своје искрености и потпуног одсуства цинизма, наводи се у саопштењу дистрибутера.

У филму Горана Паскаљевића по сценарију Филипа Давида дочарана је лична драма професора музике у пензији Мише Бранкова одгајеног у српској породици. Бранков открива своје корене и упушта се у потрагу за истином о родитељима, али и о нацистичком логору на Старом сајмишту.

„Таквих случајева има и дан-данас и ја мислим да има чак и људи доста који не знају како су њихови родитељи страдали. То је заправо прича о једном времену тешком, врло мучном које је остало иза нас, али многе ствари су заборављене, погледајте само како изгледа Старо сајмиште", рекао је сценариста Филип Давид.

Иако се радња одвија у данашњем времену, прошлост је присутна кроз документарне сегменте, али и сновиђења главног јунака који у филму живи између реалног и надреалног.

Према речима главног протагонисте, глумца Мустафе Надаревића, филм говори о неким стварима на које треба стално указивати.

„Колико год човек указивао, увек се та нека тамна, сива, црна мрља појављује и нека количина надолазећег фашизма, као опомена. Треба на томе пуно радити", нагласио је Надаревић.

Осим што говори о насиљу, без конкретних сцена насиља, филм Кад сване дан указује и на људску себичност и равнодушност данас, шаљући поруку.

„Да не треба да заборавимо прошлост и да је толеранција оно што је најважније. То је врло једноставан филм и ја сам покушао да вратим емоције у филм, оно што се мало изгубило из европског и светског филма", објаснио је редитељ Паскаљевић.

Уочи објаве номинација за Оскара, филм Кад сване дан приказан је у Лос Анђелесу како би га погедало што више чланова Америчке филмске академије.

Званична америчка премијера филма одржана је у Музеју толеранције. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи