Читај ми!

Заказана „борба“ Кустурице и Вилиса

Холограмском пројекцијом обрачуна редитеља Емира Кустурице и холивудског глумца Бруса Вилиса 17. јануара на Мокрој гори ће бити отворен 6. „Кустендорф“.

Шести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф", који ће бити одржан од 17. до 23. јануара у Дрвенграду, на Мокрој гори, биће отворен специјалном холограмском пројекцијом „обрачуна" са Брусом Вилисом, у свим оним познатим акционим сценама из филмова Умри мушки, истакао је редитељ Емир Кустурица на конференцији за медије.

На отварању ће наступити један од најталентованијих младих виолиниста у свету Немања Радуловић, са својим саставом "Devil's Trills".

Кустурица је рекао да се може очекивати и долазак славне глумице Монике Белучи и додао да, када је реч о гостима, припремају велико изненађење.

Он је објаснио да се наставља идеја започета пре шест година, да се студентима плати авионска карта да дођу, прикажу своје филмове, прављене „без комерцијалног притиска", и успоставе контакт са значајним ауторима светског филма.

„Фестивал открива нове људе, а онда се они кроз годину-две појаве са својим новим филмом", рекао је редитељ у изјави Танјугу.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 28 филмова студената из 18 земаља: Велике Британије, Данске, Израела, Кореје, Кубе, Мексика, Немачке, Перуа, Пољске, Португала, САД, Сингапура, Србије, Филипина, Француске, Холандије, Црне Горе и Швајцарске.

У жирију су израелска списатељица и глумица Алона Кимхи, амерички продуцент и асистент режије Мајкл Хаусман и теоретичар медија и режисер доктор Олег Јекнић.

Награду за најбољу камеру „Вилко Филач" доделиће пољски директор фотографије и редитељ, добитник Оскара Јануш Камински, познати чешки камерман Мартин Шец и Светолик-Мића Зајц.

Кустурица је нагласио да је програм шестог „Кустендорфа" можда и најпогоднији до сада за презентацију и разговор, јер се „ретко догоди да оволики број аутора направи толико добрих филмова".

„Број добрих филмова и аутора које имамо на шестом 'Кустендорфу' можда је и најусклађенији, односно свих седам дана у 'Савременим теденцијама' имамо најбоље филмове и најбоље ауторе", рекао је Кустурица Танјугу и издвојио филмове Цвеће рата Џанг Јимоуа и Ријалити Матеа Гаронеа, аутора остварења Гомора, „прве приче о мафији која има смисла и која је уобличена како ваља".

Јимоу ће бити гост „Кустендорфа", а у оквиру програма „Рестроспектива великана" биће приказани његови филмови Ни један мање (1999) и Подигни црвену светиљку (1991), један од најдивнијих филмова у протеклој деценији по Кустуричином мишљењу.

Кустурица је најавио и филм Звери јужних даљина Бена Зејтлина, који у свету важи за „новог великог аутора", а ту је и И ја, такође, ново провокативно остварење руског бунтовника Алексеја Балабанова, Араф-Негде између Јешим Устаоглу (Турска) и Седам дана у Хавани старог госта „Кустендорфа" Елије Сулејмана, у коме игра Кустурица.

Аутори филмова који су у програму „Савремене теденције", након пројекција одржаће радионице за студенте и младе редитеље.

У програму „Евергрин" биће приказана рестаурирана и дигитализована копија филма Време је стало (1982) Петера Готара, као и остварења пољског аутора Кшиштофа Кишловског – Киноаматер (1979) и Кратки филм о убијању (1988).

У исти програм уврштен је и филм Ронилачко одело и лептир Џулијана Шнабела, у присуству директора фотографије Јануша Каминског.

„Нови аутори" доносе филм Једноставно је Соње Карпунине, која је два пута награђена на „Кустендорфу", као и остварења Она жели да спава сама младе мексичке режисерке Наталије Бериштајн и Нефудбал Константина Смирнова (Русија).

У вечерњим часовима наступиће „Дебу сур ле Занк" (Француска), Дејан Петровић „Биг Бенд" (Србија), трио „Балканске жице" (Србија), „Радио Застава" (Италија) и „Че Судака" (Шпанија).

Министар културе и информисања Братислав Петковић рекао је да је Министарство и овога пута препознало важност фестивала који је признат у светским оквирима и додао да ће наставити да помажу манифестацију.

„То је јединствен фестивал у свету, поред 'Санденса' и 'Трајбека' фестивала, чак мислим да овај има једну посебну физиономију. То је нешто што је код нас заиста светска ствар. Ми ћемо наставити да га подржавамо", оценио је министар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи