Читај ми!

„Пијета“ отвара Фестивал ауторског филма

Уметничке филмове награђиване на светским фестивалима, а опет ретко присутне на редовним биоскопским репертоарима домаћа публика може да погледа на Фестивалу ауторског филма који почиње сутра у Београду. Фестивал отвара потресна прича „Пијета“ јужнокорејског редитеља Ким Кидука.

Победничким филмом Венецијанског фестивала Пијета, у Београду сутра почиње 18. Фестивал ауторског филма. Популарна светковина љубитеља уметничког филма представиће 19 наслова у главном програму, у више београдских дворана.

Преплитање реалног и надреалног, глуме и живота, игране и документарне форме, експеримента и класике - све то у независним филмовима с потписом реномираних стваралаца ауторског филма: легендарне браће Тавијани, Ким Кидука, Кристијана Мунђуа, Леоса Каракса.

Њихови филмови, иако награђивани престижним светским наградама, ретко стижу у биоскопе, па је Ауторски фестивал јединствена прилика за сусрет са публиком.

„Фестивал ауторског филма има радикални ауторски приступ у којем представља ауторске уметничке филмове који не кокетирају са публиком", нагласио је Срдан Голубовић, председник Савета фестивала.

Филмови о Марини Абрамовић, суровом капитализму у Јужној Кореји, животу затворенка у Риму, главном граду Кубе, награђивани и приказивани у Кану, Берлину и Венецији, фестивалска су препорука.

„Интересовање је огромно и мени се чини да је овај фестивал дошао на онај ниво када људи узимају карте за филм само због тога што су на Фестивалу јер им је то нека гаранција да је то добар филм", објаснио је Бобан Јевтић из Савета фестивала.

Осим квалитетног програма, Фестивал нуди и квалитетне пројекције по светским стандардима.

„Сви филмови биће приказани са дигиталног, односно хард диск формата, нема више 35-милиметарских копија, већ ће бити у најмодернијој, најсавршенијој технологији", истакао је Игор Станковић, продуцент Фестивала.

Због смањеног буџета, иностраних гостију биће мање. Прошлогодишњи победник Ауторског фестивала, Аргентинац Пабло Ђорђели, председаваће жирију, који ће најбољем филму доделити награду „Александар Саша Петровић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи