Читај ми!

„Смрт човека на Балкану“ поново бриљира!

Остварење Мирослава Момчиловића „Смрт човека на Балкану“ овенчано је 20. признањем, а успех је потврдила и биоскопска публика, јер је за непуних месец дана у домаћим биоскопима филм погледало 20.000 људи.

Након претпремијера у Крагујевцу и Нишу и премијере у Центру „Сава", које су испраћене одушевљењем, бурним аплаузима и овацијама публике, црна комедија Смрт човека на Балкану редитеља и сценаристе Мирослава Момчиловића проглашена је за најбољи филм на најзначајнијем фестивалу у Грчкој „Panorama of Europian Cinema".

Награда освојена у Атини је 20. признање за Момчиловићево дело. Остварење je светску премијеру имало на престижном Интернационалном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је добило награду за најбољи независни филм.

На смотри "Cinema City" у Новом Саду освојило је награде за режију, сценарио, награду критике, а признање за најбољег глумца отишла је у руке главног јунака, глумца Емира Хаџихафизбеговића.

Уследила су приказивања и награде на фестивалима у Сопоту, Херцег Новом, Нишу, Врњачкој Бањи, Тузли и Задру. Уврштен је и у селекцију за Европске филмске награде 2012, у којој се ове године налази 47 оставарења из 31 европске земље.

Смрт човека на Балкану тренутно осваја и биоскопску публику широм Србије. Од када је на редовном репертоару, филм је погледало више од 20.000 људи.

Повод за трагикомични развој догађаја је самоубиство усамљеног композитора пред веб-камером свог рачунара.

Привучени звуком пуцња у стан долазе његове комшије, које ту проводе извесно време, чекајући да стигну хитна помоћ и полиција. Све време камера их снима, а они тога нису свесни.

Док чекају прекраћују време тако што пију, једу и играју шах. Евоцирају успомене на покојника, сажаљевају га, дижу у небеса његову музику, иако не могу да се сете његовог имена. Догађаји попримају други ток након што схвате да је камера укључена и да су све време снимани. Полако откривамо личност преминулог, као и једну ширу, сатиричну слику нашег друштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи