Читај ми!

Фестивал српског филма у Јоханесбургу

Глумац Бранислав Лечић отворио је Фестивал српског филма у Јоханесбургу, у Јужној Африци, на којем ће бити приказано 15 остварења новије продукције. Филм „Монтевидео, Бог те видео“, који је публика видела после уводних речи, одушевио је све присутне у препуној сали велелепног здања „Монтекасино“.

Фестивал српског филма отворен је у Јоханесбургу, у организацији Филмског центра Србије (ФЦС), под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Преторији, саопштио је данас ФЦС.

На тој манифестацији, која траје од 22. до 29. новембра, учествује 15 српских филмова новије продукције.

У оквиру церемоније отварања наступили су чланови Српског културно-уметничког друштва „Африка", неколико српских писаца и сликара који живе и стварају у Јужној Африци.

Амбасадор Србије у Јужној Африци Горан Вујачић, који је и најзаслужнији што се ова значајна презентација српске кинематографије и културе уопште догодила, поздравио је бројне госте, чланове дипломатског кора, наше грађане, филмске раднике из Јужне Африке и Србије и најавио да ће овакве манифестације бити много чешће него до сада.

Познати драмски уметник Бранислав Лечић отворио је фестивал, а затим је приказан филм Монтевидео, Бог те видео редитеља Драгана Бјелогрлића, који је пре само неколико дана освојио главну награду на Међународном фестивалу спортског филма у Пекингу.

Монтевидео је одушевио све присутне у пуној сали, а у контакту са представницима продуцентске куће „Интермедија нетворк" у Београду гледаоци су пожелели да што пре виде и наставак тог филма, исказујући жељу да се нађе и у биоскопима у Јужној Африци.

Наредних дана публика ће у биоскопском комплексу, са 15 биоскопских сала, велелепног здања „Монтекасино" моћи да види још 14 филмских остварења српских аутора свих генерација.

На програму су српски кандидат за Оскара, у категорији филм на страном језику, Кад сване дан Горана Паскаљевића, Клип (Маја Милош), Тилва Рош (Никола Лежаић), Смрт човека на Балкану (Мирослав Момчиловић), Устаничка улица (Мирослав Терзић), Шешир професора Косте Вујића (Здравко Шотра), О, Гринго (Дарко Бајић), Синема Комунисто (Мила Турајлић), Љубав и други злочини (Стефан Арсенијевић), Турнеја (Горан Марковић), Беса (Срђан Карановић), Бели лавови (Лазар Ристовски), Клопка (Срдан Голубовић), Практични водич кроз Београд са певањем и плакањем (Бојан Вулетић).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи