Читај ми!

Савети за стартапе - шта се све може без пара

Последњих година реч стартап је готово магична у предузетништву. То је први корак на брзом путу од идеје до супер успешне компаније. Али, тек понеки стартап заиста и успе, што многе потенцијалне предузетнике спречава да се опробају. Зато вам у серијалу о дигиталном предузетништву дајемо три савета о покретању стартапа за које вам не треба новац.

Стартапом најчешће називамо нову младу, иновативну компанију која има потенцијал брзог раста, без подједнаког раста трошкова. Инстаграм, Нетфликс, Ер-би-ен-би су примери стартапа који су постали мега компаније. У домаћој стартап заједници имамо неколико успешних примера а само неки од познатијих су ТриЛатерал и Нордеус.

Међутим, чињеница је да у почетку, велики број стартапа  пропадне. Због те чињенице многи оклевају да се упусте у сопствени посао. Боје се да ће остати без уложеног новца или да ће их неуспех увалити у дугове.

Добра вест је да у грађењу стартапа много тога на самом почетку можете урадити без новца, док не валидирате своју идеју и хипотезе и не кренете у прављење производа. Новац касније, када кренете у фазу раста можете добити  од инвеститора који верују у вас. Ево три савета који ће вам помоћи у покретању бизниса, а за које вам новац није потребан.

Најпре истражите и анализирајте тржиште. Пре него што кренете са развојем производа или услуге морате знати коме га нудите. На интернету има алата и ресурса који ће вам помоћи да проучите трендове и конкуренцију, па и да пронађете потенцијалне кориснике.

Други корак је тестирање ваших хопотеза и претпоставки, са потенцијалним корисницима. Да ли је оно што правите заиста нужно потребно вашем крајњем кориснику и да ли су они спремни да плате за то. Путем интервјуа и онлине анкета, врло брзо можете видети да ли постоји потреба за вашим производом који нуди одређено решење.

Трећи савет је да се умрежите и повежете. Везе су кључне за успех неког посла, не „везе“ већ истинско повезивање са заједницом. Учествујте у што више догађаја који се тичу вашег посла, будите активни у онлајн форумима, вебинарима, ту ћете упознати потенцијалне партнере, клијенте и менторе. Удруживањем са другим, сличним стартапима, које ћете тако упознати, можете да допуните сопствене ресурсе уместо да непотребно инвестирате.

Новац јесте важан, али у пословном свету побеђују они који су посвећени, страствени и креативни, а за то вам новац није неопходан.

Ово су само основни савети, а да бисте сазнали још више о томе како да покренете стартап и како да дођете до инвеститора за свој стартап дођите одмах на бесплатну едукативну платформу за дигитално предузетништво Гоустади, на адреси gostudy.rs .

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво