Читај ми!

Исхрана као превенција рака дебелог црева

Иако од рака дебелог црева оболевају углавном особе старије од 50 година, болест вреба и младе људе. Мале промене у исхрани и умерено бављење физичком активношћу довољна су превенција опаке болести, док редовни одласци на прегледе омогућавају рано откривање и лечење.

Генетско наслеђе, стрес, режим живота, али и начин исхране, све то може да утиче на појаву рака дебелог црева.

У Србији ће следеће године бити уведени обавезни превентивни прегледи. Све особе између 50 и 70 година мораће једном годишње да обаве преглед столице, потом, уколико је неопходно, биће упућени и на колоноскопију.

До тада, стручњаци препоручују да почнете с променама у вашим животним навикама.

Иако се рак дебелог црева најчешће јавља код људи старијих од 50 година, а ризик од оболевања, и код мушкараца и код жена, расте са годинама, та подмукла болест се све чешће јавља и код младих особа.

Милан Ђорђевић имао је тек 25 година када је потражио помоћ лекара и када су му рекли да мора на операцију.

„Неки можда класични стомачни проблеми, које људи имају свакодневно, али ни не помишљају да би то могло да буде то. Говорим о столици, о неким боловима, који су толико периодични да их, једноставно, игноришете", објашњава Милан проблеме са којима се сусретао.

На срећу, болест је откривена на време. Милан сада живи као и пре, али је одређене лоше животне навике, ипак, мало изменио.

„Наравно, води се рачуна о исхрани, и о неком редовном ритму живота, правилним оброцима, ја никад нисам доручковао у животу, али онда сам почео да доручкујем. Hе водимо рачуна о себи док нас нешто не удари, а када нас удари, онда имамо времена за себе."

Колико само мале промене у исхрани могу да помогну и како искористити оно најбоље из воћа, поврћа, меса и млечних производа, заједно су од великих мајстора у кухињи покушавали да науче и пацијенти и лекари.

„Одговарајућа исхрана најбоља је превенција против малигних болести уз физичку активност, а то су две ствари на које сви ми обични људи можемо највише да утичемо, и сами себи помогнемо, избором хране, начином припреме, и уз то увек, јести мале количине хране, јер је доказано да је дуговечност повезана са уношењем малих количина хране", каже Сузана Васовић са Института за онкологију и радиологију Србије.

У свету сваке године од рака дебелог црева оболи око милион људи, а у Србији се та малигна болест открије код 4.500 пацијената, а њих око 2.000 сваке године умре. Редовним скрининг програмима, смртност би у наредних десет година требало да буде смањена више од десет одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи