Читај ми!

Захвалност чини живот лепшим

Једно од најснажнијих осећања која људе чини срећнијим и може да промени однос према животу је захвалност, указују истраживања америчких психолога, спроведена последњих година.

Научници покушавају да докажу да нам захвалност не само помаже у животу, већ желе и да утврде неурохемијске процесе који стоје иза тог осећања, као и који су најбољи начини за исказивање захвалности.

Професор психологије на Универзитету у Мајамију Мајкл Макалок проучавао је људе од којих је тражено да редовно изражавају захвалност.

„Када застанете и пребројите све добре ствари у свом животу, на неки начин преузимате контролу над својим емоцијама", објаснио је Макалок.

Професор је додао да су психолози раније потцењивали снагу једноставне захвалности и да је један од разлога због којих захвалност делује тако добро то што нас повезује са другим људима, па због тога изрази захвалности треба да буду више емотивни и лични.

Дневници захвалности, у које људи недељно или свако вече бележе ствари због којих су захвални, постају редовна психотерапијска средства.

„Важно је да се у својим дневницима више пажње посвети другима због чијег су присуства људи захвални", рекао је Роберт Имонс, професор психологије на Универзитету Калифорнија.

Имонс сматра да би људи требало да замисле како би њихов живот изгледао без добрих ствари, а нарочито без супружника и колико су захвални због њиховог постојања.

Захвални људи се осећају „будније, живље, заинтересованије, осећају више ентузијазма и повезаности са другима", рекао је Имонс, аутор две књиге о захвалности, који често проучава ефекте дневника захвалности.

„Захвалност такође ублажава стрес. Мање је вероватно да ће захвални људи осећати завист, љутњу, незадовољство, кајање и друга непријатна осећања која изазивају стрес", навео је Имонс.

Научници поред осећања која стоје иза захвалности, проучавају и њихову неурохемијску основу. Имонс је објаснио да прелиминарне теорије проучавају хормоне у крви и неуротрансмитере у мозгу који су повезани сa овим осећањем.

„Лева префронтална кора великог мозга, која се повезује са позитивним осећањима као што су љубав и саосећање, вероватно је кључна тачка", рекао је професор.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи