Читај ми!

Иритација ока или нешто друго?

Ако осетимо пецкање, иритацију или гребање у очима, важно је да се што пре обратимо лекару, јер је вероватно у питању упала слузокоже – конјуктивитис. Ово вирусно обољење јесте непријатно, али ако се правилно лечи није опасно.

Вирусна упала слузокоже, односно конјуктивитис, један је од здравствених проблема са којим се сусрећемо у променама годишњих доба. Узрочници ове упале могу бити различити, али су симптоми веома слични обичној иритацији.

Конјуктивитис се најчешће јавља у склопу прехладе - када су изазивачи вируси. Разлог могу бити и бактерије, а често се јавља и код алергија. Почетни симптоми ове релативно честе болести ока су интензивно црвенило беоњача, отекли капци, свраб и осетљивост на светло.

„Од свега тога најтеже пада то пецкање у очима, иритација, а где год усмерите поглед односно како померите очну јабучицу тако осећате и гребање", рекао је пацијент Радоје Дујовић.

И за конјуктивитис важи исти принцип као и код сваке друге болести - што пре започети терапију, а код новорођенчади одмах, како би се функција ока очувала.

Према речима офтамолога Иване Вуксановић из Дома здравља „Савски венац", пацијенти никако не би требало да користе самоиницијативно капи или масти и да се сами лече.

„Пацијенти морају да пазе из разлога што коришћењем на пример кортикостероида код вирусног конјуктивитиса долази до ослабљења одбрамбене моћи и снаге ока и тако продужујемо ток болести и оздрављења. Самовољним коришћењем такве терапије мењамо у већој или мањој мери клиничку слику", објаснила је Вуксановићева.

Када год приметимо црвенило у оку запитамо се да ли је реч о инфекцији слузокоже или о некој другој болести ока. Увек је најбоље да се обратимо специјалисти.

„Важно је за пацијенте да знају да свако црвено око није конјуктивитис, да се под клиничком сликом црвеног ока могу јавити и одређене болести самог ока", рекла је докторка Вуксановић.

На првом месту је акутни глауком, потпом запаљење предњег дела ока, поред ока ту су и системске болести које могу ићи удружено са црвеним оком, међу њима болести везивног ткива, ендокринолошке болести, дисфункција штитне жлезде, геникоуринарне болести и тако даље, додаје докторка.

Конјуктивитис вирусног порекла је и заразан, зато водите рачуна о хигијени, као и о томе да првенствено ваше дете, па онда и ви, не дође у контакт са неким ко већ има упалу слузокоже. Обавезно перите руке пре и након контакта са оболелим оком или након брисања носа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи