Читај ми!

Дуже седење повећава ризик од рака

Што дуже седите, имате веће шансе да оболите од карцинома дојке, дебелог црева или рака грлића материце, тврде научници. Доктори поручују да свакодневна тридесетоминутна брза шетња може да смањи ризик од ових обољења.

На годишњој конференцији Америчког института за истраживање рака представљена је студија која је открила повезаност између дуготрајног седења и злоћудних болести.

Истраживачи тврде да 92.000 особа које годишње оболе од рака дојке и рака дебелог црева за то могу захвалити недостатку физичке активности. Као превентиву, научници препоручују да за сваки сат седења вежбате два или три минута.

„Истраживање нам је показало да неке карциноме можемо покушати да спречимо уколико се више крећемо. Више физичке активности доприноси мањој шанси да се развије карцином дојке и дебелог црева", рекла је канадска докторка Кристин Фриденрајх.

Више од 200 научних истраживања карцинома широм света показала су да свакодневна физичка активност за 25 до 30 одсто умањује шансу да људи оболе од карцинома дебелог црева, рака дојке и грлића материце.

„На крају крајева, изгледа да нешто једноставно, као свакодневна тридесетоминутна брза шетња, може да смањи ризик од рака", додаје докторка Фриденрајх.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи