Читај ми!

Алцхајмерова болест се може успорити

Заборављање догађаја, тешкоће у говору, памћењу нових информација, непрепознавање простора најчешћи су симптоми Алцхајмерове болести. Не може се излечити, али правовременим откривањем, одговарајућом терапијом и менталним активностима напредовање болести може се успорити. Важну улогу има и подршка најближих.

Алцхајмерова болест је само једна врста деменције и спада у групу дегенеративних обољења. То је болест старих за коју се не зна узрок настанка.

Први знаци те болести су заборављање догађаја, који су се недавно десили, разговора са особама у последњих неколико сати, тешкоће у говору, памћењу нових информација, непрепознавање познатог простора.

Често се овакви симптоми карактеришу као нормалан део старења и не схватају се превише озбиљно. Ипак, савет стручњака је да породица особе код које су примећени ови симптоми не игнорише одлазак лекару, јер правовремено лечење може успорити болест.

„Долази до пропадања ћелија и до пада нивоа одређених ензима у мозгу, одређених неуротрансмитера. У малом проценту је показано да постоји наслеђе, тачније неких дест до 20 одсто пацијената има позитивну породичну анамнезу", објаснила је докторка Драгана Кулић- Обрадовић, неуролог у клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић".

Будући да се Алцхајмерова болест не може излечити, а лекови могу само успорити процес њеног напретка, у лечењу важну улогу има и породица.

„Не треба мењати амбијент у којем бораве, чак понекад стресно делује и промена намештаја. Битно је да пацијенти буду ментално активни. Решавање укрштених речи, бављење интелектуалним, раније познатим пословима који не исцрпљују и породица која им је увек на располагању могу помоћи у успоравању болести", истакао је доктор Жељко Радић.

Да би оболели што квалитетније живели, потребни су геријатријски домови као и у свету и едукација медицинског особља и породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи