Кафа и депресија код жена

Претерани унос кафе није добар за организам, али су амерички научници открили да умерена количина, то јест две шољице црног напитка дневно код жена може смањити ризик од појаве депресије. Мистериозни састојак заслужан за то највероватније је кофеин.

Жене које пију две или више шоља кафе дневно су под мањим ризиком од депресије, указују резултати америчког истраживања, обављеног на Медицинском факултету Универзитета „Харвард".

Верује се да је за то заслужан кофеин, јер кафа без овог састојка не смањује ризик од депресије.

Истраживање је обављено на више од 50.000 америчких медицинских сестара, чије је здравље праћено између 1996. и 2006. године.

Током тог периода депресија се појавила код 2.600 испитаница, од којих највећи број није пио кафу или ју је пио нередовно.

У поређењу с испитаницама које су пиле једну шољу кафе недељно, или још мање, оне које су пиле две или три шоље сваког дана су биле изложене 15 одсто мањем ризику да оболе од депресије.

Учеснице студије које су пиле четири и више шоља кафе дневно чак 20 одсто мање су биле склоне депресији, нагласили су истраживачи.

Медицинске сестре које су редовно пиле кафу, биле су уз то склоније и пушењу и конзумирању алкохола, док су мање учествовале у делатностима своје цркве, добровољним акцијама или биле ангажоване у локалној заједници.

Љубитељке кафе су такође ређе биле гојазне, имале повишен притисак или патиле од дијабетеса него оне које нису никако или су ретко пиле кафу.

Сматра се да је кофеин тај који доприноси да се човек осећа задовољнијим и енергичнијим, што вероватно постиже блокирањем неких хемијских рецептора у мозгу, као што је аденозин.

Тим са Харварда износи и претпоставку да би депресија могла да буде узрок што неки људи не пију кафу, јер кофеин као стимуланс може понекад да ремети сан, а лош сан је и иначе један од симптома депресије.

„Велики унос кофеина може да изазове и узнемиреност. Па, ипак, ма колико се неки стручњаци труде да кафу прогласе штетном за здравље, ово и многа друга истраживања показују да умерено конзумирање тог напитка неће шкодити здрављу, већ напротив може и да му користи", истиче професор Бертил Фредхолм, стручњак за фармакологију и физиологију стокхолмског Института „Каролинска".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи