Читај ми!

„Освести се. Мисли на своје здравље!“

Мото јесењег Фестивала здравља „Освести се. Мисли на своје здравље!“ је још један апел да се здравим навикама и превентивним прегледима могу предупредити многе болести. Истраживања говоре да су поред физичке неактивности и нередовне исхране, слаткиши и цигарете највећи узрочници многих обољења у Србији.

Чак две трећине људи у Србији умире од болести које често могу да се спрече. Као решење стручњаци неретко истичу значај здравих навика и превентивних прегледа.

Ипак, оптимистични резултати неких истраживања показују да мање уживамо у никотинском диму, више се бавимо спортом, здравије се хранимо.

„Оно на чему треба да инсистирамо је смањење гојазности, пре свега стомачне, јер је она главни ризик који води у атеросклерозу и све хроничне болести као што су шећер, хипертензија, инфаркт и шлог," истакла је ендокринолог Весна Димитријевић-Срећковић.

„Ајмо да мењамо пекаре! Нека постоји пекара, али нека буде црно и интегрално брашно. Ајмо да почнемо да цедимо сокове, носимо деци ужину", апел је Милке Раичевић, нутриционисте у ДЗ Палилула.

И поред наглашеног значаја за здравим навикама појединци се оних штетних често не одричу.

Уз физичку неактивност и нередовну исхрану, слаткиши и цигарете су највећи непријатељи здравља у Србији.

Јесењи Фестивал здравља, чији је и мото: „Освести се. Мисли на своје здравље!" је стога још једно подсећање грађана да на време замене лоше навике добрим.

На важност превентивних прегледа указала је и Радио-телевизија Србије, која је на Фестивалу здравља заједно са листом Политика организовала здравствени кутак.

Само јуче тај кутак је посетило око 10 хиљада грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи