Читај ми!

Кафа добра и против можданог удара?

Премда се о њој често говорило као о штетном напитку, поједини научници су мишљења да мешавина супстанци које кафа садржи може позитивно утицати на здравље. Шведски стручњаци су недавно утврдили и да антиоксиданси садржани у кафи штите крвне судове мозга те, ако се умерено конзумира, може смањити ризик од можданог удара за чак 17 одсто.

Иако су мишљења стручњака о утицају кафе на здравље донедавно била подељена, у последње време су све заступљенији ставови да се кафом, када се умерено користи, могу предупредити многи здравствени проблеми - овај омиљени топли напитак, наводно, штити од рака простате, благотворно делује на срце, побољшава спортске резултате и смањује могућност развоја једне врсте тумора мозга.

Након више истраживања и анализа резултата, дошло се до закључка да кафа, ипак, има и позитиван ефекат код превенције можданог удара.

Наиме, желећи да открију корисне ефекте које кафа може имати на здравље, научници са Института „Каролинска" у Стокхолму су у своје истраживање укључили резултате свих истраживања спроведених у периоду од 1960. до 2011. године, а у којима је учествовало скоро пола милиона људи.

Њихова оптимистична открића, која су касније и објављена у Америчком часопису за епидемиологију, истичу да две шоље дневно могу смањити ризик од можданог удара за 14 одсто, док три до четири шоље дневно смањују опасност за чак 17 одсто.

Ипак, научници се и даље слажу да прекомерно конзумирање кафе врло лако може од популарног напитка направити великог непријатеља за организам.

Тако се код оних који попију више од шест шољица дневно не јавља исти ефекат. Показало се да је ризик од можданог удара код тих особа смањен за само 7 одсто.

Истраживањима су, такође, објаснили да антиоксиданси који се налазе у кафи штите крвне судове мозга, умањујући оштећења изазвана лошим холестеролом. Међутим, ефекти које претерано конзумирање кафе изазива су забрињавајући, а то је, пре свега, повећање крвног притиска. 

Треба знати и да кафа у себи поседује сложену мешавину супстанци које могу истовремено имати позитиван и негативан ефекат на здравље, те да је, као и већину ствари, треба конзумирати умерено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи