Читај ми!

Знаци доброг здравља

На исти начин на који нам указује на лоше вести, тело често уме да нам наговести и да је све у реду. Здрави нокти и коса, редован циклус и столица, али и незнатна одступања телесне тежине сигнали су да организам функционише као швајцарски сат.

Дигитализација живота савременог човека донела је промене у свакодневици и када је реч о одласку код лекара. Реакција на бол, нелагодност или пробадање уместо одласка код лекара, све чешће је проверавање симптома на Интернету.

Много је замки „Гугл дијагнозе", упозоравају стручњаци и саветују коришћење Интернета тек после одласка код доктора.

Треба ослушкивати тело, али без обзира на неке поруке које нам упућује, врло је вероватно да смо здравији него што мислимо. Такође, организам не шаље само „лоше вести", већ и назнаке да смо здрави.

Релативно бистар урин, бледожуте боје знак је да пијете довољно течности и да бубрези добро раде.

Међутим, ни превише таман нити потпуно безбојан урин нису пожељни јер су за организам подједнако лоши и дехидратација и претеран унос течности. Превише воде избациће токсине, али и важне соли и електролите.

Редовна столица је још један од индикатора доброг здравља, тврде стручњаци јер указује на адекватан унос влакана и одличан рад система органа за варење.

Под претпоставком да нисте ни премршави ни гојазни, мала одступања у телесној тежини знак је да нема већих проблема. Необјашњив губитак или вишак килограма могу бити разлог за бригу и посету лекару, нарочито уколико приметите још нешто необично.

Ако раницама, посекотинама, огреботинама, опекотинама не треба много времена да зарасту, крв вам се згрушава нормалном брзином, крвни судови су здрави, а бела крвна зрнца у стању приправности и нема разлога да се виђате са докторима. У супротном, обавезно се пожалите на првој контроли, као и уколико вам модрице излазе и после благог притискања коже.

Недостатак витамина најчешће је најпре уочљив у квалитету ноктију и косе. Мањак тих важних материја може да буде узрок слабих, ломљивих ноктију неправилног облика и обилнијег опадања косе. Уколико су испуцали крајеви једино што вам смета, коса вам је здрава.

Редован циклус и нормални предменструални симптоми су међу најбољим показатељима здравог репродуктивног система. Нередовне, изразито болне менструације праћене обилним, дуготрајним крварењем довољан су разлог да закажете посету гинекологу.

Колико је важан квалитетан сан стручњаци подсећају стално јер због брзог живота најчешће не стижемо да спавамо довољно. Повремена епизода инсомније сматра се нормалном, али уколико често имате проблем да заспите, знојите се и више пута током ноћи будите због одласка у тоалет посетите лекара.

Одсуство набројаних добрих знакова може да указује на разне здравствене проблеме, али не нужно. Једино стручна особа, лекар, не Гугл и Интернет, може да каже шта није у реду и то на основу пажљиво размотрених симптома и резултата додатних прегледа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи