Опрезно са препаратима за мршављење

Скидају килограме, смањују холестерол, регулишу варење, честе су поруке са реклама прозвођача наводно чаробних препарата. Ипак, лекари подсећају да се гојазност лечи искључиво под контролом стручњака, никако применом различитих таблета доступних на сваком кораку.

Једно истраживање у Великој Британији установило је да дете које дневно поједе кесицу чипса годишње унесе пет литара уља. Тако и само избацивање грицкалица често може да помогне и више од препарата за мршављење.

Истраживање рађено у Србији показује да сваки други становник има вишак килограма, а сваки пети се може свести под категорију гојазности.

У покушају да се реше тог естетског и здравственог проблема, гојазне особе често користе препарате који кроз рекламу обећавају да се може изгубити много килограма за мало дана.

Стручњаци тврде да већина препарата за мршављење може бити и ризик по наше здравље.

„Та помоћна дијететска сресдстава која се купују анженерал могу да имају само више штете него користи, јер се киле враћају, а не можете их узимати стално. Помоћно средство због своје динамике и начина како делује на организам доводе до појаве авитаминозе, поремећаја у свим органима унутар организма па чак и до жлезда са унутрашњим лучењем", објаснио је доктор нутрициолог Љубомир Пфаф.

У удружењу Фармацеутско језгро тврде да се многи производи који би морали да буду регистровани као лекови, продају као дијететски производи. Истичу да то што су у промету не значи и да су и безбедни.

„Да би потрошач био заштићен битна је инспекиција. Не би смела да толерише сертификате на један узрак. Морали би то да буду сертификати о хигијенској исправности за серију. И други део, да чешће контролише узорке у промету да будемо сигурни сви да у њима нема додатака који неби смели да се нађу", рекла је Вукосава Стевановић из удружења Фармацеутско језгро.

Пре употрeбе било ког препарата неопходно је пажљиво читање декларације са детаљним упутствима, подсећају у институту „Батут", једној од шест установа у којој се спроводе испитивања и микробиолошка контрола чистоће и садржаја дијететских препарата.

„Углавном се деси да можда микробиолошки чешће не испуњава услове него садржај тешких метала и пестицида. Стварно је ретко било препарата који су били неисправни. Становништво би требало да буде мирно јер оно што пије не знамо колико је делотворно, али ако је у промету стварно је безбедно", истакла је Јовановски Зорица, специјалиста хигијене.

У једном се ипак слажу сви, сваки покушај драстичне редукције килограма путем смањења узимања хране и појачавања физичких активности, безбедно је само уз стручну помоћ лекара и специјализованих институција, јер добра линија може скупо да нас кошта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи