Читај ми!

Почетак и крај брака подстичу гојење

Промене брачног статуса су својеврстан шок за организам и узрокују повећање телесне тежине - на потпуно исти начин и венчање и развод, показало је истраживање Америчког социолошког друштва.

Почетак брачног живота, као и његов крај подједнако могу да подстакну гојење, показали су резултати најновијег истраживања Америчког социолошког друштва.

Повећање телесне тежине најучесталије је током прве две године брака и две године након развода, а гојењу су према речима стручњака ипак склоније новопечене супруге.

Научници су посматрали људе од 1986. године до 2008. године, а студија је укључивала праћење њиховог индекса телесне масе и брачног статуса. Затим су упоређивали индекс телесне масе људи који су се тек венчали, или развели са онима који су већ били у браку неколико година или су били сами.

Резултати су показали да је повећање тежине повезано са почетком брака, односно са разводом, а то је посебно изражено код жена. Оне имају 48 одсто већи ризик од гојења, док је код само 28 одсто мушкараца константовано незнатно повећање тежине након ступања у брак, а 21 одсто после развода.

„Све брачне промене су својеврстан шок за организам који узрокује повећање телесне тежине. Ради се о значајном животном догађају који може да доведе до промене у начину исхране", рекао је Дмитри Тумин, аутор студије.

Тумин упозорава да иако се ради о незнатном повећању телесне тежине, то ипак може да представља опасност по здравље људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи