Читај ми!

И младо и старо зависно од чета

Они који више од четири сата дневно проводе на Фејсбуку, Твитеру или Мајспејсу чине трећину зависних од Интернета. Зависници од друштвених мрежа нису само млади, а на одвикавању је више мушкараца него жена.

Упркос томе што их је највише међу двадесетогодишњацима, зависници од друштвених мрежа нису само млади.

Од четовања и прегледања садржаја на Фејсбуку, Твитеру или Мајспејсу, показују искуства из саветовалишта, одвикава се више мушкараца него жена.

Када свакодневно проводимо више од четири до шест сати причајући са „виртуелним" пријатељима, реч је о бегу од стварности и време је да потражимо помоћ.

Сви узрасти могу се, жаргонски речено, „навући" на Интернет, што показује и случај 63-годишње удовице која недељама није излазила из стана четујући с пријатељима. Комшије су помисле да је умрла.

„Спавала је дању па је спуштала ролетне, а ноћу је била будна и активна. Нико то није приметио, комшилук се уплашио, па је позвао полицију која је обила кућу", рекао је специјални педагог Милан Радовановић.

Према његовим речима, реч је о људима који забораве да једу, често не излазе из куће.

„Имао сам клијента који није више од две године изашао и стана. У почетку постоји задовољство које временом прераста у страст, страст у навику, онда на крају постаје зависност и ту је читав низ проблема", објаснио је Радовановић.

Клинички психолог-психотерапеут Данијела Стојановић зависника од Интернета описује као особу која има потребу да буде зависна од нечега.

„То је потребно да би завршила свој развојни задатак да би достигла оцепљење у процесу аутономије. Зашто баш Интернет? Интернет је акуелан, да није њега било би нешто друго", прецизирала је др Стојановић.

Лечење зависника од Интернета суштински се не разликује од лечења алкохоличара, наркомана или патолошких коцкара. Мала разлика је да се зависницима док траје лечење дозвољава приступ Интернету, али им је време ограничено и то мора бити корисна и креативна употреба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи