Читај ми!

Соја не утиче на хормоне

Концентрација хормона код жена у менопаузи не зависи од уноса соје, закључак је америчких стручњака. Фито-естрогени из додатака исхрани нису утицали на јачину симптома нити густину костију, али су у неким случајевима изазвали констипацију.

Конзумирање соје нема никакав утицај на хормонску концентрацију код жена у менопаузи, показали су резултати истраживања групе научника с Универзитета у Мајамију.

Научници су дошли до тог закључка испитујући ефикасност дејства додатака исхрани који у себи садрже састојке соје изофлавоне (фито-естрогене) у борби против поремећаја у вези са менопаузом и очувањем минералне густине костију, пренели су француски медији.

Испитивање је обављено током две године на 248 жена старости од 45 до 60 година, међу којима је половини давано 200 милиграма сојиних изофлавона, док је другима даван плацебо (лажни лек).

Разлика у густини костију између једне и друге групе испитаница, као и јачини симптома климакса, међутим, није примећена, чак је констатовано да употреба додатака исхрани у виду изофлавона може да изазове констипацију (затвор).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи