недеља, 26.01.2025, 08:00 -> 08:20
Извор: РТС, draxe.com
Тринаест намирница које треба уврстити у јеловник за природно подмлађивање и „пеглање коже“
Како природно успорити старење, питање је које се поставља вековима. У ствари, покушаји борбе или смањења ефеката година, старо колико и људска врста. Многи су рецепт за дужу младост пробали да нађу у начину исхране.
Бројни стручњаци улажу много времена и новца како би пронашли златне формуле против старења. Иако не постоји чаробни штапић који брише боре, укључивање одређених намирница у исхрану је најбољи начин да боримо против негативних ефеката које носе године.
Међу намирницама које према речима стручњака дају ефекте су оне са високим садржајем антиоксиданса и анти-инфламаторних једињења.
Боровнице
Већина истраживања о здравственим предностима боровница фокусира се на њихов улогу у промоцији когнитивног здравља јер оне штите регионе мозга који су повезани са памћењем од оксидативног оштећења и успоравају оштећења можданих ћелија повезаних са старењем.
Боровнице су богате антоцијанинима, једињењима која су заслужна за њихов ефекат против старења. Та једињења ограничавају оштећења ћелија изазваних слободним радикалима и спречавају велики број обољења.
Црна чоколада
Умерена количина црне чоколаде као део здраве, уравнотежене исхране може помоћи у борби против старења.
Пошто је тамна чоколада богата калоријама, једење малог комада са највећим процентом какаа (70 до 90 процената) довољно је да успори ефекте старења, према истраживању објављеном у Antiokidants & Redok Signaling.
Орашасти плодови
Конзумирање орашастих плодова може продужити животни век јер они помажу у превенцији хроничних болести, као што су рак, кардиоваскуларне болести и когнитивни проблеми
Орашасти плодови садрже и мононезасићене и полинезасићене масти, а оба једињења су повезана са смањеним ризиком од срчаних обољења и дијабетеса типа 2. Пошто су сви васкуларни фактори повезани са когницијом, орашасти плодови могу имати потенцијал да успоре „когнитивни пад“ код старијих особа.
Лосос
Лосос садржи велике количине астаксантина, супер-антиоксиданса и каротеноида познатог по својим јединственим предностима против старења.
Добар број нових истраживања је открио да астаксантин користи здрављу мозга очувањем когнитивних функција. Такође, може да смањи оксидативни стрес и упалу. И друге масне рибе — као што су туна и скуша са својим омега-3 киселинама спадају у најбоље намирнице за унапређење здравља.
Авокадо
Авокадо је свакако суперхрана, која садржи фитокемикалије и важне есенцијалне хранљиве материје које помажу у спречавању негативних ефеката старења.
Авокадо је препун мононезасићених масних киселина и антиоксиданса, који су кључна једињења у одржавању здравих и младих артерија.
Екстрадевичанско маслиново уље
Богато здравим мононезасићеним мастима, антиоксидансима и полифенолима, маслиново уље помаже у смањењу упале и оксидативног стреса, који су кључни фактори старења. Показало се да екстрадевичанско маслиново уље смањује упалу, побољшава здравље срца и чува еластичност коже.
Истраживања су показала да се антиоксиданси из овог уља успешно боре против слободних радикала и помажу у одлагању старења коже.
Зелени чај
Препун катехинима и полифенолима, зелени чај има моћна антиоксидативна својства која могу смањити оштећења од сунца од УВ зрачења и побољшати еластичност коже. Студије су чак показале да његови полифеноли помажу у успоравању разградње колагена.
Истраживање објављено у часопису Nutrients открило је да је конзумација зеленог чаја повезана са побољшаном функцијом мозга и смањеним „когнитивним падом“ у вези са годинама.
Нар
Нар је богат антиоксидансима, укључујући елагинску киселину и пуникалагине, који помажу у борби против запаљења и УВ зрака.
Бројна истраживања су показала значајну улогу нара у стимулисању производње колагена и обнављању коже.
Студија у часопису Nature Medicine открила је да једињења у нару могу стимулисати митофагију, процес који промовише регенерацију ћелија и дуговечност.
Парадајз
Парадајз садржи ликопен, снажан антиоксиданс који штити кожу од оштећења изазваних УВ зрачењем и чува здравље срца. Студије су показале да редовно конзумирање парадајза побољшава текстуру коже и смањује ризик од опекотина од сунца.
Студија објављена у British Journal of Dermatology открила је да ликопен смањује тежину опекотина од сунца и побољшава здравље коже.
Мед
Познат по својим антимикробним и хидратантним својствима, мед помаже у умиривање коже и подстиче зарастање рана. Такође садржи антиоксиданте и има антибактеријска својства која помажу у зарастању коже.
Јогурт
Богат пробиотицима, јогурт подржава здравље црева, што је неопходно за имунолошку функцију и чистоћу коже. Студије су показале да пробиотици могу побољшати функцију баријере коже и смањити упалу.
Истраживање објављено у Међународном часопису за женску дерматологију чак је открило да пробиотици имају благотворне ефекте на регулацију имунитета, акне и старење коже.
Броколи
Богат сулфорафаном и витаминима Ц и К, броколи подстиче производњу колагена и штити од оксидативних оштећења. Сулфорафан је такође антиоксиданс који штити од оштећења ДНК и убрзава детоксикацију.
Студије показују да броколи може да смањи знаке старења узроковане факторима животне средине, а откривено је да помаже и у смањењу маркера оксидативног стреса код људи.
Бели лук
Бели лук садржи једињења сумпора која стимулишу производњу колагена и смањују упалне процесе. Такође штити од опадања когнитивних способности повезаних са годинама и срчаних болести, као што је приказано у истраживању објављеном у Journal of Nutrition.
Познат по свом благотворном утицају на кардиоваскуларни систем, бели лук такође садржи алицин, који може да помогне у борби против упала и оксидативног стреса.
Коментари