Читај ми!

Нобелова награда за медицину за откриће микро-РНК

Виктор Амброз и Гари Равкин добитници су Нобелове награде за медицину за откриће микро-РНК и њену улогу у регулацији гена.

Ове године одајемо почаст двојици научника за њихово откриће фундаменталног принципа по ком се регулише активност гена. Открили су микро-РНК, нову класу сићушних РНК молекула који играју кључну улогу у подешавању гена“, саопштила је комисија за додели Нобелове награде на Институту Каролинска.

Револуционарно откриће овогодишњих лауреата Виктора Амброза и Гарија Равкина открило је потпуно нови принцип регулације који се испоставио кључан код вишећелијских организама, укључујући и људе.

Информације записане у генима путују из ДНК до информационе РНК кроз процес транскрипције, а након тога у ћелије да регулише производњу протеина. У ћелијама се информациона РНК преводи тако да се протеини производе у складу са генетским инструкцијама из ДНК.

Од средине 20. века, неколико фундаменталних научних открића објаснила су како ови процеси теку. Овогодишњи лауреати су још 1993. године објавили неочекиване налазе у којима је описан нови ниво регулације гена, за који се испоставило да је веома значајан и сачуван кроз еволуцију.

Открили су микро-РНК, нову врсту сићушних РНК молекула који играју кључну улогу у регулацији гена.

Разумевање регулације активности гена изузетно је важан циљ у медицини већ деценијама. Уколико у том процесу нешто крене по злу може довести до озбиљних обољења, попут канцера, дијабетеса и аутоимуних болести.

Микро-РНК је фундаментално важна у развоју и функционисању организама. Ћелије и ткива се не развијају нормално без микро-РНК. Абнормална регулација може довести до рака, а мутације у генском кодирању микро-РНК откривене код људи доводе до урођених мана, попут губитка слуха и вида, као и поремећаја у скелетном систему“, истиче се у саопштењу.

Као и сваке године, имена добитника награде за медицину или физиологију се прва објављују, а наредних дана биће позната и имена добитника за физику, хемију, књижевност, за мир и за економију.

Награде ће бити уручене на церемонијама у Стокхолму и Ослу 10. децембра, на годишњицу смрти шведског научника Алфреда Нобела, који је ту награду установио.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи