Читај ми!

Зачини за концентрацију, памћење и добро здравље

Ароматичне и укусне биљке и зачини одувек су били важни за здравље човека. Цењени су вековима, како због лековитих својстава, тако и због укуса, савремена истраживања утврдила су бројне здравствене предности.

Зачини за концентрацију, памћење и добро здравље Зачини за концентрацију, памћење и добро здравље

Постоји неколико зачина који могу да побољшају наше памћење и концентрацију, тврди доктор Брандон Крафорд, неуролог који се бави болестима мозга.

Цимет

Популаран зачин, налази се у свим врстама рецепата и пецива. Садржи једињење звано цинамалдехид, које му даје лековита својства.

Цимет је извор антиоксиданаса, који су важни за очување наших нерава и штите од стреса. Ова биљка регулише ниво шећера у крви, што је важно за одржавање когнитивних функција и превенцију неуродегенеративних болести", рекао је доктор Крафорд.

Помаже у борби против упала, а снижава и холестерол и триглицериде у крви.

Може да смањи и ниво шећер у крви јер успорава разградњу угљених хидрата у дигестивном тракту. Препорука нутрициониста је кашичица цимета на дан, или око 1,5 грама.

Жалфија

Може да побољша памћење и неке од функција нашег мозга. Име је добила по латинској речи salvere што значи „спасити”.

У средњем веку се, као јако лековита, жалфија много користила, а у неким деловима света се сматрало да је добра за превенцију куге.

Недавно рађена истраживања показују да жалфија може да побољша функцију мозга и памћење, посебно код људи са Алцхајмеровом болешћу.

Алцхајмерова болест је праћена падом нивоа ацетилхолина, а жалфија спречава разградњу ацетилхолина.

У четворомесечној студији на 42 испитаника са благим симптомима Алцхајмерове болести, показала су да екстракт жалфије даје нека од побољшања за функцију мозга.

Друге студије су такође показале да жалфија може да побољшати памћење код здравих људи, и младих и старих

Ђумбир

Ђумбир је популаран зачин који се користи у неколико облика алтернативне медицине. Користи се код мучнине, а такође има антизапаљењска својства. Такође се користи у алтернативној медицини.

Студије су доследно показале да само један грам ђумбира може успешно да лечи пре свега јутарњу мучнину. Често се користи и за ублажавање болова.

Једна од студија у коју су били укључени људи који имају ризик од добијања рака црева, открила је да два грама екстракта ђумбира на дан смањује ризик од упале дебелог црева.

Друга истраживања су открила да мешавина ђумбира, цимета, мастике и сусамовог уља смањује бол и укоченост код људи који болују од остеопорозе. Неки сматрају да има слично дејство као аспирин или ибупрофен.

"Познат по својим снажним противупалним својствима, ђумбир може да побољша и когнитивну функцију смањењем упале и оксидативног стреса. Помаже у равнотежи неуротрансмитера и побољшава концентрацију", истакао је доктор.

Куркума

Куркума је зачин који се добија од корена биљке Curcuma longa.

Има специфичну јарконаранџасту боју, а користи се у кувању, медицини, као и суплемент. Популарна је због састојка куркумина, који има снажна антизапаљењска и антиоксидативна својства. Подстиче сопствене антиоксидативне ензиме у телу. Има позитивно дејство за зглобове, простату, висок притисак, депресије, користи се и за имунитет, за кожу, али и мршављење. 

Куркумин као антиинфламаторно средство скоро да се може поредити са лековима против упале.

Куркума може да помогне у смањењу упале и оксидативног оштећења у мозгу – фактора који се често повезују са стањима попут Алцхајмерове болести.

"Куркумин подиже ниво можданог хормона БДНФ, који повећава раст нових неурона и бори се против разних дегенеративних процеса у мозгу", тврди доктор Брандон Крафорд, неуролог који се бави болестима мозга.

Студије сугеришу да може побољшати функцију мозга, код Алцхајмерове болести, смањује ризик од срчаних болести и рака и ублажити артритис.

Мускатни орашчић

Мускатни орашчић може да побољша памћење и да спречи дегенерацију нервних путева.

„Мускатни орашчић утиче на побољшање расположења, што може допринети менталном стању”, додао је доктор.

Црни бибер

Обично се комбинује са куркумом за добро здравље мозга.

"Пиперин, који се налази у црном биберу, може да повећа апсорпцију куркумина до 2.000 одсто. Ова комбинација не само да појачава добробити куркумина за мозак, већ помаже у побољшању пробаве и апсорпције хранљивих састојака, што је веома важно за ментално здравље“, рекао је др Брандон Крафорд, неуролог који се бави болестима мозга.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи