Читај ми!

Добре вести за пацијенте, отвара се нова Хибридна сала, стигло још иновативних лекова

Приоритет српског здравства јесте да нема чекања на дијагностичке прегледе и операције. Најдуже се чека на операције кука и колена, због чега је ресорни министар сазвао директоре свих установа уз поруку да рад мора да се реорганизује, а број операција повећа.

Добре вести из здравства, у Клиничком центру Србије почиње да ради најсавременија оперативна сала а у Тиршову је стигао нови лек за ретке болести.

Министарство здравља уложило је милион и по евра да Клиника за васкуларну и ендоскопску хирургију УКЦС добије најсавременију, такозвану Хибридну салу.

Вредност нове сале је немерљива, сматрају стручњаци који у њој већ раде.

„Последњих десет година наша клиника је од стране Министарства здравља инаугурисана као регионални референни центар за збрињавање најкомлексније аортне патологије. Сви хитни и најкомликованији случајеви сливају се у нашу установу, и ми их збрињавамо 365 дана годишње, 24 часа дневно.

Изузетно смо захвални јер ово ће нам омогућити неупоредиво лакше и безбедније обављање нашег посла, и за пацијенте и за особље, а омогућиће на и нове искораке и да радимо процедуре које се раде у само неколико клиника у Европи“, рекао је др Марко Драгаш, помоћник руководиоца Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију УКЦС.

Истакао је да у тој установи нема листе чекања, док су се, како каже, неки пацијенти са одређеном патологијом, пре 15 година слали у иностранство, док данас, пацијенти долазе у Србију у један овакав центар.

„Хибридна сала нам могућава да у једној операцији без померања пацијента у две сале, практично урадимо две различите процедуре“, изјавио је др Игор Кончар, васкуларни хирург Клиничког центра Србије, и додао да је важан и нови модеран софтвер и технолошка комплексност сале.

Иновативна терапија за најмлађе

У Дечјој клиници у Тиршовој је неколико деце, која болују од ретких болести добило нови лек.

Три дечака од пет, 15 и 17 година добили су иновативни лек, међу њима је и Милош, чија мајка, Марија Митровић не крије да је срећна, што је после шест година велике борбе дошла до иновативне терапије за своје дете.

„Очекујемо да ће лек помоћи као и другима у земљи и иностранству, да ћемо ући у ремисију и да ће наша деца живети здраво, нормално, квалитетно и корисно породици и у друштву“, каже Марија Митровић.

Долазак новог лека (иновативна биолошка терапија) за еозинофилни езофагитис, поклапа се са обележавањем стогодишњице Дечје клинике.

„Лек је резервисан за пацијенте који се више година лече и који нису одреаговали на конвенционалну терапију, на дијете и друге лекове“, рекла је др Нина Ристић, гастроентеролог, и истакла да су пацијенти одреаговали на лек одлично, и да је његова примена дуготрајна.

среда, 18. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи