Расте број полно преносивих инфекција и нежељених трудноћа – образовање и мотивисање кључно

Светска здравствена организација упозорава да је повећан ризик од сексуално преносивих инфекција, као и нежељене трудноће збох смањене употребе средстава за контрацепцију међу младима. Скоро трећина адолесцената није користила ни кондом ни контрацептивне пилуле током сексуланих односа, показује истраживање од 2014. до 2022. године.

У Србији не можемо да се похвалимо коришћењем савремених метода контрацепције. Ипак, морам да признам да млади људи када дођу и питају нас, прихватају савете много боље него што су их прихватали њихови родитељи“, каже директорка Дневне болнице ГАК „Народни фронт“, проф. др Ана Митровић.

Према њеним речима, мора се радити на мотивисању и образовању људи да користе контрацепцију и да се сваки вид контрацепције треба прилагодити индивидуално како би био ефикасан и безбедан.

Двојна заштита је императив посебно млађем узрасту када се ступа у сексуалне односе, често непромишљено и када се има већи број партнера. Осим савремене контрацепције која ће обезбедити сигуран и ефикасан вид превенције нежељене трудноће, потребно је и коришћење кондома у циљу заштите од полно преносивих болести“, наводи Митровићева.

Чак и уз употребу кондома, ако се он не користи на правилан начин, ризик од полно преносивих болести постоји. Због тога је едукација људи веома важна.

Здравствено образовање, у оквиру ког би се причало и о сексуалном васпитање, треба да, како каже, буде инкорпорирано у завршне разреде основне школе, јер је изузетно важно да млади имају приступ добрим и тачним информацијама.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару