Читај ми!

Оземпик би могао да одложи старење, показују резултати истраживања

Лек који се користи у терапији дијабетеса типа 2, а у жижу јавности је доспео када су га многи погрешно почели користити као пречицу до витке линије, могао би да успори и процес старења, верују истраживачи. Резултати нових истраживања показују да би могао да има ефекта и код пацијената са срчаном инсуфицијенцијом, артритисом, Алцхајмеровом болести, па чак и код неких врста рака.

Оземпик би могао да одложи старење, показују резултати истраживања Оземпик би могао да одложи старење, показују резултати истраживања

Семаглутид, познатији као оземпик, „има далеко веће предности него што смо првобитно мислили“, рекао је Харлан Крумхолц, професор Медицинског факултета при Универзитету Јејл након објављивања резултата неколико нових студија.

Истраживања су открила да се лек може користити у терапији широког спектра болести које имају везе са срчаном инсуфицијенцијом, артритисом, Алцхајмеровом болести, па чак и неким врстама рака.

„Не би ме изненадило да побољшање здравља људи на овај начин заправо успорава процес старења“, рекао је професор Крумхолц на Конференцији Европског кардиолошког друштва 2024, на којој су студије представљене.

Нови подаци објављени су у бројним медицинским часописима, укључујући и Journal of the American College of Cardiology, који уређује професор Крумхолц.

„Ови иновативни лекови су спремни да донесу револуцију у кардиоваскуларну негу и могли би да направе драматично побољшање кардиоваскуларног здравља“, нагласио је професор Крумхолц.

Током испитивања праћено је више од 17.600 особа, старих 45 или више година. Испитаници су током периода дужег од три године добијали или 2,4 мг семаглутида или плацебо.

Учесници су имали вишак килограма (индекс телесне масе од 25-30) или су били гојазни (БМИ више од 30) и имали су кардиоваскуларне болести, али не и дијабетес.

Код оних који су узимали лек забележен је мањи ризик од смрти од свих узрока, укључујући кардиоваскуларне проблеме и ковид 19, открили су истраживачи.

Испитаници који су користили лек за мршављење имали су подједнаку вероватноћу да добију ковид, али је код њих уочена мања вероватноћа да ће умрети од њега – било је 2,6 одсто умрлих међу онима који су добијали семаглутид у поређењу са 3,1 одсто оних који су узимали плацебо.

И док су жене имале мање крупних нежељених кардиоваскуларних реакција, лек је „доследно смањивао ризик“ од нежељених кардиоваскуларних исхода без обзира на пол.

Такође је забележено мање симптома срчане инсуфицијенције и нижи ниво упалних процеса у телу без обзира на то да ли су људи изгубили на тежини или не.

Др Бенџамин Скирика, водећи аутор једне од студија и професор кардиоваскуларне медицине на Харвардској медицинској школи, рекао је да налази „потврђују да прекомерна тежина и гојазност повећавају ризик од смрти због различитих узрока“.

Међутим, то се, како је истакао, може модификовати моћним терапијама заснованим на инкретину, као што је семаглутид.

Није пречица до витке линије већ лек који се не сме узимати без медицинског надзора

У питању је лек који се издаје на рецепт, који потискује апетит и продаје се под брендовима вегови (Wegovy), који се користи за лечење гојазности, и оземпик, за дијабетес. Долази у облику инјекције и опонаша хормон ГЛП-1, чинећи да се људи осећају више сити и мање гладни.

Подстакнути објавама познатих на друштвеним мрежама, многи су лек оземпик, почели да доживљавају као експресно решење за вишак килограма. Тежња за савршеном фигуром у више наврата изазвала је несташицу лекова оземпик и вегови и тако угрозила пацијенте којима је овај лек намењен.

Стручњаци су више пута до сада упозоравали да овај лек није брзо решење нити замена за добру исхрану и вежбање, и да би га требало уводити у терапију само под медицинским надзором.

Као и сваки лек, и семаглутид има нежељене ефекте и његова употреба носи одређене ризике. Најчешћа нежељена дејства су мучнина, узнемирени стомак, надимање и гасови.

Очекује се нова серија истраживања којим би се потврдила ефикасност лека код стања и болести које су навели аутори описаних студија. 

субота, 31. август 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару