Читај ми!

Сир и мусли – сматрају их здравом храном, а подижу крвни притисак

Свакодневно смо у потрази за здравијим начином живота, здравом храном и навикама. У том трагању неретко будемо у заблуди.

Сир и мусли – сматрају их здравом храном, а подижу крвни притисак Сир и мусли – сматрају их здравом храном, а подижу крвни притисак

Из „здраве хране” вребају неке од претњи по наше здравље. То су намирнице које често садрже скривене калорије, као што су натријум и други адитиви који могу да допринесу различитим хроничним здравственим проблемима, као што су висок крвни притисак, болести срца и гојазност.

Калорије и натријум су за наше тело јако важни, али прекомерна потрошња може да доведе до значајних проблема са здрављем.

Натријум, иако је од виталног значаја за равнотежу течности и функцију нерава, може да изазове задржавање воде и подигне крвни притисак у телу, ако се узима у великим количинама.

У скривене калорије спадају шећери и масти који нам додају килограме и ремете метаболичке процесе у телу.

Дијететичари и нутриционисти Дан Галагер, Триста Бест и Лиса Ричардс упозорили су на три такве намирнице које би требало да избегавамо или да ограничимо њихов унос.

Да ли смо у заблуди када су у питању сиреви?

Једна од заблуда – сир о коме се често говори, а неретко се као врста хране испитује због масти и холестерола. Али се натријум у сиру често занемарује.

„Уопштено говорећи, старији сир има више натријума, па је препорука млади свеж сир или моцарела да бисте смањили унос натријума у организам“, рекао је Галагер.

Иако сир може бити хранљив, избор сирева са ниским садржајем натријума може да помогне у количини уноса и смањењу ризика од високог крвног притиска и других здравствених проблема повезаних са натријумом.

***

Мусли се обично сматра здравим доручком или ужином, али може бити варљиво богат калоријама и натријумом.

„Многе врсте муслија у различитим облицима који се нуде на тржишту са додатком шећера, меда или сирупа како би се побољшао укус и слаткоћа, може драстично да повећа садржај калорија у производу“, истакла је Триста Бест, нутрициониста.

Поред тога, мусли је често обогаћен висококалоричним додацима као што су ораси, семенке и сушено воће, а неки произвођачи чак користе и додатне масти.

„Натријум се може 'сакрити' у муслију, посебно у ароматизованим варијантама или онима које садрже додатне састојке попут сланих орашастих плодова или семенки“, додаје Бестова.

Та комбинација шећера, масти и натријума може претворити мусли у лош оброк, не у здрав избор.

Сосови за месо

„Иако је укусан, сос за роштиљ углавном је пун шећера, натријума и калорија. Роштиљ-сос може да нам 'лепи' масноће на стомак, пре свега због високог садржаја шећера и калорија”, упозорава Ричардсова.

Додаје да су многи комерцијални сосови за роштиљ пуни додатог шећера, често у облику кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе или других заслађивача.

„Ови додати шећери могу знатно да повећају укупан садржај калорија у сосу, што олакшава уношење вишка калорија“, рекла је Лиса Ричардс, нутрициониста.

понедељак, 25. новембар 2024.
11° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње