Читај ми!

Сир и мусли – сматрају их здравом храном, а подижу крвни притисак

Свакодневно смо у потрази за здравијим начином живота, здравом храном и навикама. У том трагању неретко будемо у заблуди.

Сир и мусли – сматрају их здравом храном, а подижу крвни притисак Сир и мусли – сматрају их здравом храном, а подижу крвни притисак

Из „здраве хране” вребају неке од претњи по наше здравље. То су намирнице које често садрже скривене калорије, као што су натријум и други адитиви који могу да допринесу различитим хроничним здравственим проблемима, као што су висок крвни притисак, болести срца и гојазност.

Калорије и натријум су за наше тело јако важни, али прекомерна потрошња може да доведе до значајних проблема са здрављем.

Натријум, иако је од виталног значаја за равнотежу течности и функцију нерава, може да изазове задржавање воде и подигне крвни притисак у телу, ако се узима у великим количинама.

У скривене калорије спадају шећери и масти који нам додају килограме и ремете метаболичке процесе у телу.

Дијететичари и нутриционисти Дан Галагер, Триста Бест и Лиса Ричардс упозорили су на три такве намирнице које би требало да избегавамо или да ограничимо њихов унос.

Да ли смо у заблуди када су у питању сиреви?

Једна од заблуда – сир о коме се често говори, а неретко се као врста хране испитује због масти и холестерола. Али се натријум у сиру често занемарује.

„Уопштено говорећи, старији сир има више натријума, па је препорука млади свеж сир или моцарела да бисте смањили унос натријума у организам“, рекао је Галагер.

Иако сир може бити хранљив, избор сирева са ниским садржајем натријума може да помогне у количини уноса и смањењу ризика од високог крвног притиска и других здравствених проблема повезаних са натријумом.

***

Мусли се обично сматра здравим доручком или ужином, али може бити варљиво богат калоријама и натријумом.

„Многе врсте муслија у различитим облицима који се нуде на тржишту са додатком шећера, меда или сирупа како би се побољшао укус и слаткоћа, може драстично да повећа садржај калорија у производу“, истакла је Триста Бест, нутрициониста.

Поред тога, мусли је често обогаћен висококалоричним додацима као што су ораси, семенке и сушено воће, а неки произвођачи чак користе и додатне масти.

„Натријум се може 'сакрити' у муслију, посебно у ароматизованим варијантама или онима које садрже додатне састојке попут сланих орашастих плодова или семенки“, додаје Бестова.

Та комбинација шећера, масти и натријума може претворити мусли у лош оброк, не у здрав избор.

Сосови за месо

„Иако је укусан, сос за роштиљ углавном је пун шећера, натријума и калорија. Роштиљ-сос може да нам 'лепи' масноће на стомак, пре свега због високог садржаја шећера и калорија”, упозорава Ричардсова.

Додаје да су многи комерцијални сосови за роштиљ пуни додатог шећера, често у облику кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе или других заслађивача.

„Ови додати шећери могу знатно да повећају укупан садржај калорија у сосу, што олакшава уношење вишка калорија“, рекла је Лиса Ричардс, нутрициониста.

уторак, 27. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару