Тренутна епидемиолошка ситуација није алармантна, наглашава др Ивана Беговић Лазаревић

Тренутно у Србији влада више вирусних и бактеријских инфекција, чему доприносе и осцилације временсих прилика. Доктора Ивана Беговић Лазаревић из Градског завода за јавно здравље наглашава да ситуација ипак није тако драматична како су известили поједини медији.

Од почетка јуна у дечјим колективима се појавила епидемија такозваног америчког вируса – болест уста, шака и стопала, наводи др Ивана Беговић Лазаравић из Градског завода за јавно здравље. У питању је тип коксаки А вируса, односо ентеровируса који се обично јавља код деце.

„Није страшна ситуација, имамо одличну комуникацију са предшколским установама. На дневном нивоу смо са њима у комуникацији. Од почетка јуна до сада су регистроване четири епидемије у којима је укупно оболело 26 деце. Значи, није тако страшно. Имали смо једну епидемију током претходног месеца, у мају, где је оболело деветоро деце“, истиче докторка.

Код болести уста, шака и стопала, после инкубационог прериода, који траје три до пет дана, долази до повишене телесне температуре, а убрзо долази до појаве гушобоље, јављају се промене у устима које подсећају на афте, а потом промене на шакама, стопалима, у превојима у облику ситних мехурића који пуцају, објашњава докторка.

Због високе температуре, због бола у гуши, због тих промена на слузници усне дупље, деца одбијају храну и течност, тако да ту треба бити јако обазрив да деца не дехидрирају, јер не уносе течност, а и имају високу температуру, упозорава докторка.

„По престанку симптома, деца су заразна неколико дана, тако да треба водити рачуна јер се болест преноси и респираторним капљицама и тзв. орофекално, значи прљавим рукама, јер се излучује и путем столице и треба водити рачуна, односно поштовати и личну и општу хигијену у колективима“, истиче др Беговић Лазаревић.

Мале богиње и велики кашаљ

Што се тиче епидемиолошке ситуације са великим кашљем, ситуација је стабилна већ два месеца, додаје докторка. У јуну је регистровано четири-пет случајева великог кашља, као и у мају.

Што се тиче морбила немогуће је дати било какву прогнозу. Почетком прошле недеље је пријављен само један случај.

„Оно што је најважније како бисмо имали колективни имунитет који ће спречити да имамо новооболеле, битно је да сви родитељи чија деца нису примила ни прву ни другу дозу, да то ураде у најкраћем року“, апелује докторка.

Тиграсти комарци преплавили Европу

Из Европског центра за контролу заразних болести апелују на све оне који ће ићи на летовање да воде рачуна јер је број тиграстих комараца у Европи у значајном порасту и забележена је појава денга грознице (такође познате под називом 'костоломна грозница', јер изазива толико снажне болове да оболели имају осећај да им неко ломи кости).

Др Ивана Беговић Лазаревић наводи да код нас ове године није регистрован ниједан случај грознице Западног Нила, али да је проблем са комарцима уобичајена појава са топлим временом, поготово што има и доста падавина.

„Грозница Западног Нила, која је код нас, да кажемо, већ уобичајена последњих десетак година, али такође цео Медитеран има те тиграсте комарце, тако да кад летујемо и ван земље, треба да водимо рачуна, да стављамо репеленте на све откривене делове тела, на сваких два-три сата. Да носимо, ако је изводљиво, светлу одећу, дугих рукава, дугих ногавица и да не боравимо поред река, у шумама, где поготово предвече или у јутарњим часовима има пуно комараца, мада треба имати у виду да су тиграсти комарци активни током целог дана“, упозорава докторка.

Код денга грознице и грознице Западног Нила нема преноса вируса између људи, али се обавезно треба јавити лекару. Посебно треба имати у виду да више од 95 одсто људи заражених вирусом Западног Нила нема симптоме или има симптоме налик грипу.

Болест ће се сама по себи повући, напомиње докторка, али треба остати код куће и одлежати.

„Код малог процента заражених може се појавити инвазивна форма болести која изазива запаљење можданих овојница, тако да уколико човек примети да има поремећај равнотеже, да има јако високу температуру, нагиње на повраћање, велику главобољу, одмах треба да потражи помоћ лекара, јер такви случајеви захтевају хоспитализацију. Терапија симптома јетска, али морају да буду хоспитализовани“, упозорава др Ивана Беговић Лазаревић.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије