Читај ми!

Темерин – превентивни прегледи спасавају животе јер лекари болест откривају на време

Колико је неопходно редовно проверавати своје здравствено стање, посебно уколико постоје промене, говори и акција бесплатних прегледа коже, коју спроводи Удружење дерматолога Србије под покровитељство Министарства здравља, у сарадњи са нашом медијском кућом.

У темеринском дому здравља грађани стрпљиво чекају свој ред. Наша екипа је добила дозволу од пацијента да уђе и сними преглед. Није било потребе чекати превише, да би и обичном лаику био јасан значај ове мисије.

„Други пацијент је већ са карциномом коже, и то скамацеларни карцином, на високоризичној локализацији. Акцију је организовало Удружење дерматовенеролога Србије, под други пут.

Почели смо прошле године, под покровитељством Минстарства здравља уз подршку РТС-а, и акција јесте заиста, има ефекта", рекла је др Даница Тиодоровић, председница Удружења дерматовенролога Србије.

За пацијента је тешко да чује дијагнозу, али тим лекара зна право значење правовремене дијагнозе

„Спасили смо живот пацијенту, који ће се јавити изабраном лекару, добио је упут за Универзитетски клинички центар Војводине, а ту је међу нама и дерматолог који ради тамо. Радиће се хирушка екцизија и даљи ток праћења. Опет смо на време поставили дијагнозу високоризичног карцинома и очекујем да то буде и једини вид терапије за овог пацијента“, рекла је др Даница Тиодоровић.

Темерин је прва општина из које је акција бесплатних превентивних прегледа коже кренула. У наредним месецима биће обављени прегледи и у другим деловима Србије, али и у Републици Српској.

У прва два дан чекаонице су биле пуне, што и не чуди, с обзиром на то да у овим местима не постоји оваква здравствена услуга.

Искуство из претходне године говори да се у зависности од средине, превентивним прегледима карцином открије чак код десет до двадесет одсто прегледаних пацијената. Тим лекара, труди се да обави што већи број прегледа.

"Бићемо и у Војводини, и у источној, западној, јужној Србији, бићемо чак и у Републици Српској. Морам се захвалити дерматолозима који су прошле, као и ове тотално бесплатно обављали ове прегледе петком, најчешће суботом, значи у време одмора. Они издвајају своје време да се баве хуманитарним радом", навела је др Даница Тиодоровић, председник удружења дерматовенролога Србије.

По броју људи који чека, може се проценити и потреба.

„У Дому здравља не постоји дерматолог, значи интересовање је јако велико, пуно пацијената чека на преглед", рекао је Томислав Угарковић, директор Дома здравља у Темерину.

Након Темерина, лакарски тим се спрема за путовање у Фочу, са истим циљем, а током следећих месеци, посетиће и многа места од југа до севера Србије.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару